V galeriji Muzeja Železniki je na ogled fotografska razstava domačina Jerneja Hudolina. / Foto: Ana Šubic

Na fotografijah zapisana čutenja

Železniki – V galeriji Muzeja Železniki so v petek odprli fotografsko razstavo domačina Jerneja Hudolina z naslovom Zapisovanje čutenj. »Nikoli se nisem imel za fotografa. Vse življenje pa že fotografsko beležim podobe, vtise, čutenja … To je v meni, dodatno me je v to profiliral tudi poklic,« je pojasnil Hudolin, po poklicu arhitekt, ki je zadnja leta generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. »Zame je fotografija beleženje tega, kar vidim in skozi to hkrati čutim. Ko zagledam nekaj, kar je po fotografsko motiv, je zame to tako močna impresija, da si jo želim shraniti za vedno. Od tu tudi naslov razstave Zapisovanje čutenj,« je pojasnil avtor.

Gre za njegovo prvo fotografsko razstavo. Iz arhiva več tisoč fotografij je naredil izbor petstotih, ki ga je nato s kolegom fotografskim mojstrom Aleksandrom Čufarjem skrčil nekaj več kot štirideset, ki so na ogled v muzejski galeriji.

Razstava, ki bo odprta do 16. avgusta, prikazuje fotografije, ki jih je Hudolin ustvaril na službenih poteh, potovanjih in v gorah, pogosto pa so povezane s človeško figuro.