Nad konji so otroci še posebej navdušeni. / Foto: arhiv kmetije Smolej

Pestre počitnice na kmetiji

Na kmetiji Smolej v Planini pod Golico otroci tudi to poletje spoznavajo kmečko življenje.

Planina pod Golico – Na kmetiji Smolej v Planini pod Golico že dobro desetletje otrokom omogočajo aktivne počitnice ob spoznavanju kmečkega življenja. Kot je pojasnil gospodar Miha Smolej, se bo v tem poletju na petdnevnih taborih zvrstilo okoli 150 otrok ne le z Gorenjske, pač pa tudi s Primorske, Koroške, iz Celja, poleg tega pa se jim nekateri pridružijo na posameznih delavnicah. Spoznavajo avtohtone živali na kmetiji; imajo posavskega konja, štajersko kokoš, cikasto govedo, krškopoljskega prašiča, drežniško kozo, je našteval. Na kmetiji sicer prevladujejo konji, o katerih se otroci veliko naučijo, jih hranijo, češejo, še posebej pa se veselijo jahanja in voženj s kočijo. Letos je posebne pozornosti deležna kobila Montana. »Gre za mojo prvo kobilo, ki se je rodila na tej kmetiji in je letos stara 20 let,« nam je zaupal Smolej in pristavil, da je Montana kraljica kmetije, za nameček pa je letos dobila še žrebička Mistrala.

Otroci seveda pomagajo skrbeti tudi za druge živali na kmetiji in poprimejo za marsikatero kmečko opravilo, poleg tega pa raziskujejo okolico, ustvarjajo, se zabavajo ob različnih igrah … Kot je povedal Smolej, so letos uvedli še dežurstvo, tako da otroci skrbijo tudi za urejenost jedilnice in skupnih prostorov ter čiščenje konjskih boksov. Poleg tega pomagajo pri pripravi obrokov iz domačih sestavin. Dnevi so pestri, saj imajo otroci od jutra do večera različne obveznosti in aktivnosti, ob katerih spoznavajo kmečki vsakdan, pri čemer pa mobilne telefone praviloma pustijo doma.

Ob našem obisku so nam otroci zaupali, da so vsako jutro zapeli himno in da so se najbolj veselili druženja s konji pa tudi z drugimi živalmi, med katerimi so tudi pavi, zajci, maček in dva psa. Zabavno je bilo tudi skakanje in popoldanski počitek na balah, poleg tega so se odpravili na pohod, na lov na skriti zaklad, nabirali so meto in meliso za sirup pa tudi kamne, ki so jih poslikali in sedaj krasijo kmetijo.