Vila Danica daje slutiti, da je doživela lepše čase. / Foto: Alenka Brun

Propadajoča lepotica Danica

Za Vilo Danica v Preddvoru že dolgo iščejo rešitev. Že na prvi pogled je stavba videti zapuščeno, kot da je samo še vprašanje časa, kdaj se bo sesula sama vase.

»Vila ima izjemen potencial.«

Preddvor – Zadnje čase krožijo različne zgodbe o Vili Danica v Preddvoru, ki stoji nad Francarijo. Tudi ta, da se že nekaj časa govori o razlastitvi sedanjega lastnika, saj naj bi bil ta pri sodelovanju z občino neodziven. Nekateri s prstom kažejo na delovanje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, češ da si je lastnik marsikaj dovolil, in to brez vseh soglasij.

Da je Vila Danica kulturni spomenik izjemnega pomena za Preddvor, ena najlepših vil na Gorenjskem, ki zaradi neustreznega lastništva razpada, poudarja preddvorski župan Rok Roblek. Kot pravi, se z lastnikom občina nikakor ne more dogovoriti o predlogih, ki mu jih predstavijo ali poskušajo predstaviti.

Vila ima izjemen potencial

Tudi Matevž Remškar, konservator s kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, poudarja: »Vila ima izjemen potencial. Že sama lokacija je pravzaprav idealna: povzdignjena nad naselje, v zavetju gozda in – gledano širše – nedaleč stran od mesta Kranj in ne nazadnje tudi od prestolnice. Je kulturni spomenik, nabit s kulturnimi pomeni in vrednotami, ki bi jih morali ohraniti.« Kot dodaja, gre v bistvu za vilo Güntzl, imenovano tudi Dolenčeva vila, s konca 19. stoletja. »Načrti zanjo so bili izdelani leta 1895. Ima bogato razčlenjeno fasado z leseno nadstropno zastekljeno verando na južni strani. Še je ohranjen vrt z različnimi eksotičnimi drevesi. Je pa vila izredno slabo vzdrževana, in če se ne bo nič spremenilo, bi utegnila biti škoda na gradivu tako velika, da bodo izgubljene bistvene sestavine tega spomenika. Kakšno je stanje notranjosti v zadnjem času, nam ni znano, a bojim se, da so kakšne nove inštalacije in raznorazne talne ali stenske obloge slabo vplivale na stanje objekta.« Lastniku so v letu 2015 celo izdali kulturnovarstvene pogoje za celovito prenovo, a žal se od takrat ni zgodilo prav veliko.

Ali bodo vilo uredili in lastniku izstavili račun

Na Občini Preddvor za zdaj vidijo rešitev v iskanju dobrih praks, ki bi jim na podlagi občinskih odlokov in pristojne zakonodaje omogočale, da bi sami na stroške lastnika uredili kulturni spomenik in račun izstavili lastniku nepremičnine.

»Kulturna dediščina je v tem primeru na robu propada in tega si kot lokalna skupnost ne smemo dovoliti,« je odločen Roblek.