Ob Ruski kapelici letos le maša?

Zadnji julijski konec tedna je vsako leto potekala slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču. Letos pa so zaradi vojne v Ukrajini v Kranjski Gori zavzeli odločno stališče: Pri organizaciji ne bomo sodelovali.

Kranjska Gora – Kranjskogorski občinski svetniki so na sredini seji sprejeli sklep, po katerem Občina Kranjska Gora letos ne bo sodelovala pri organizaciji tradicionalne slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču. Vzrok so aktualne politične razmere v svetu oziroma vojna v Ukrajini.

Kot je dejal kranjskogorski župan Janez Hrovat, bo po njegovih informacijah potekala zgolj spominska maša. Župan je dejal, da ne bodo nikogar odvračali od obiska Ruske kapelice, vendar pa občina letos ne bo poskrbela za tribune, organizirane prevoze in protokol, tako kot v preteklih letih.

Kot je dejal župan, je to morda priložnost, da se v prihodnje »kapelica vrne h koreninam« in da namesto politično-sponzorskega dogodka, v kakršnega se je slovesnost spremenila v zadnjih letih, znova začnejo pripravljati manjšo spominsko slovesnost in jo na ta način »vrnejo« Kranjskogorcem.