Panakota z marelicami in vinom

Ko nas obiščejo visoke poletne temperature, ni primerno, da svojo kuhinjo še dodatno grejemo s priklapljanjem pečice. A to še ne pomeni, da taki dnevi niso primerni za ustvarjanje sladic. Pripravimo osvežilno in lahko sladico brez peke, ki jo postrežemo v lončkih.

Za pripravo jogurtove panakote z marelicami in vinom potrebujemo: 0,5 kg grškega jogurta ali skyra ali drugega kremnega jogurta, 4 liste želatine, 3,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor; za preliv iz marelic: 400 g marelic, 1 dl belega vina, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico rjavega sladkorja, 3 liste želatine.

Najprej se lotimo priprave preliva iz marelic. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Marelice narežemo v kozico, jih potresemo z rjavim in vaniljevim sladkorjem ter zalijemo z belim vinom. Pokrijemo in zavremo ter kuhamo še 15 minut. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Želatino ožamemo in jo vmešamo še v vročo marelično kašo. Mešamo, da se želatina raztopi. Vse skupaj nato ohladimo do mlačnega.

Vmes, ko se marelična kaša hladi, se lotimo priprave jogurtove kreme. Želatino namočimo v hladni vodi. V manjšo kozico vlijemo en deciliter smetane in segrejemo do vretja. Odstavimo s štedilnika ter še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino ter mešamo, da se ta raztopi. Preostalo smetano stepemo do čvrstega. Skupaj zmešamo jogurt, sladkor in smetano z raztopljeno želatino. Nazadnje s spatulo vmešamo še stepeno smetano.

V kozarce najprej nadevamo jogurtovo kremo in jo nato prelijemo z marelično kašo. Kozarce postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj strdi.