Letošnji občinski nagrajenci v Medvodah / Foto: Peter Košenina

Dva nova častna občana

Ob letošnjem prazniku Občine Medvode je Komisija za priznanja podelila kar enajst občinskih priznanj. Častna občana sta Ivana Šušteršič in Dušan Brekič.

Program je obogatila glasba, posvečen je bil 60-letnici Slovenske popevke. Spomnili so se na še dve obletnici. Letos namreč mineva 150 let od rojstva in 60 let od smrti Hinka Saxa, knjigarnarja, tiskarnarja in urednika, ki se je rodil v Medvodah in je pomembno prispeval k promociji in reprodukciji pisane besede.

Medvode – Občina Medvode je v sredo, 6. julija, na rojstni dan občinskega zavetnika Jakoba Aljaža, praznovala občinski praznik. Večer prej tradicionalno poteka slavnostna seja Občinskega sveta Občine Medvode, na kateri podelijo občinska priznanja.

Večer na prireditveni ploščadi ob medvoški tržnici je bil seveda v prvi vrsti namenjen letošnjim nagrajencem, ki jih je kar enajst. Naziv mladi up Medvod sta prejeli sestri Kaja in Sara Bukovšak. Medaljo za posebne dosežke v letu 2021 je prejela Občinska kulturna zveza Medvode. Podeljene so bile štiri plakete Jakoba Aljaža, ki so jih prejeli Karmen Rebolj, Mojca Furlan, Vida Bališ in Marko Sušnik. Veliko plaketo Jakoba Aljaža so ob visokih jubilejih podelili Prostovoljnemu gasilskemu društvu Preska - Medvode in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Spodnje Pirniče - Vikrče - Zavrh. Občina Medvode je ob prazniku dobila tudi dva nova častna občana. Naziv sta si prislužila Ivana Šušteršič ob zaključku tridesetletnega vodenja Župnijske karitas Preska za izjemni prispevek k skrbi za najranljivejše člane skupnosti ter v javno potrditev njenega nesebičnega, predanega in strokovnega dela v korist občanov, in Dušan Brekič za družbeno odgovorno delovanje v svetih krajevnih skupnosti, dolgoletno politično udejstvovanje ter prostovoljno delo v Planinskem društvu Medvode. Rdeča nit slavnostne seje so bile naše življenjske poti, ki neustavljivo rišejo neviden zemljevid neštetih stičišč in križišč. Program je obogatila glasba, posvečen je bil 60-letnici Slovenske popevke. Spomnili so se na še dve obletnici. Letos namreč mineva 150 let od rojstva in 60 let od smrti Hinka Saxa, knjigarnarja, tiskarnarja in urednika, ki se je rodil v Medvodah in je pomembno prispeval k promociji in reprodukciji pisane besede. Ob tej priložnosti so obiskovalcem predstavili nekaj zanimivih informacij o tem pomembnem Medvoščanu. Slavnostni govornik je bil župan Medvod Nejc Smole, ki se je ozrl predvsem naprej in razmišljal o tem, kakšna skupnost bo edina mogla povezano preživeti izzive prihodnosti.

Večer je s slovenskimi popevkami obogatila Darja Švajger s pianistom Jako Puciharjem. Slovensko in evropsko himno ob začetku prireditve pa je zaigrala Godba Medvode.