Nekaj deset občanov je pred kratkim pripravilo protest pred zaprtim bazenom – s kopalnimi brisačami ... / Foto: Nik Bertoncelj

Peticija za ohranitev jeseniškega bazena Ukova

Jeseničani so začeli podpisovati spletno peticijo za ohranitev bazena Ukova, ki jo je do sredine tedna podpisalo že več kot 1200 ljudi. Na Občini Jesenice so vendarle prisluhnili in v rebalansu namenili 100 tisoč evrov za izdelavo projektne dokumentacije za obnovo.

»Nobenega plavalnega centra s parkirno hišo ne potrebujemo, temveč čisto navaden mestni bazen …« je na Facebooku zapisala ena od občank. In še, da bi rada tudi svoje vnuke, kot je otroke, naučila plavati na Ukovi.

»Želimo, da bazen ostane na Ukovi, da se naroči neodvisno energetsko, statično in gradbeno poročilo o stanju bazena, da se takoj začne pridobivati sredstva (evropska, občinska, sponzorska) za adaptacijo oz. izgradnjo novega bazena na Ukovi in prične z delom,« piše v peticiji za ohranitev bazena Ukova.

Jesenice – "Z zaprtjem bazena Ukova je bilo zlasti otrokom vzeto veliko, manjkal pa bo tudi vsem drugim, ki v vročem poletnem dnevu radi skočimo v vodo." Tako se glasi zapis občanke Jesenic, ene od mnogih, ki jih je negativno presenetila novica, da edino jeseniško kopališče Ukova letos ostaja zaprto. Razlog: poškodovana bazenska školjka in dotrajanost električne napeljave, zaradi česar bazen ni več varen za kopalce.

Na odločitev Občine Jesenice in upravljavca kopališča Zavoda za šport Jesenice so se usuli jezni komentarji na spletu, kjer podpisujejo tudi peticijo za ohranitev bazena, ki jo je do sredine tedna podpisalo že več kot 1200 ljudi. Nekaj deset domačinov se je pred dnevi celo zbralo na protestu pred zaprtimi vrati kopališča, kamor so prišli s kopalnimi brisačami in od odgovornih zahtevali, da naredijo vse, da bo bazen ponovno lahko odprl svoja vrata.

Burno tudi na seji

Zaradi zaprtja bazena pa je bilo burno tudi na zadnji seji občinskega sveta, na kateri je skupina svetnikov na čelu s svetniško skupino Levica – Jeseniška alternativa predlagala amandma k rebalansu proračuna, po katerem naj bi 1,6 milijona evrov namesto za dokončanje obnove Ruardove graščine (ki je po mnenju nekaterih občinskih svetnikov 'jama brez dna') namenili za obnovo bazena. Po dolgi razpravi so na koncu prisluhnili argumentu občinske uprave, da letos omenjenih sredstev za bazen ne bi mogli porabiti in bi ostala neizkoriščena. Za investicijo namreč ni pripravljene nobene dokumentacije, upoštevajoč postopke pa je letos nemogoče pridobiti gradbeno dovoljenje. Tako so na koncu sprejeli kompromis, po katerem bo Občina Jesenice letos namenila 100 tisoč evrov za izdelavo projektne dokumentacije za obnovo bazena. Prav toliko denarja bodo namreč letos prihranili, ker kopališče ne bo obratovalo, kajti obratovanje morajo sofinancirati iz občinskega proračuna.

"Lokacija je primerna"

Nekdanji jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, zdaj občinski svetnik, je dejal, da so leta 2018 sprejeli odločitev, da je sedanja lokacija bazena primerna. Razmišljali so tudi o možnosti, da bi na območju proti rokometnemu igrišču uredili dodatne dve ali tri etaže, prav tako so odkupili objekt Elektra Gorenjske ob bazenu. Mencinger je zatrdil, da so leta 2018 bazensko školjko sanirali in po zagotovilih voda ni več iztekala. V nekaj sosednjih hišah so zadnja leta sicer opozarjali na zamakanje kleti, vzrok naj bi bilo puščanje bazena, a se je izkazalo, da jim še vedno zamaka, četudi v bazenu letos ni vode. Problem pomanjkanja parkirnih mest pa so rešili z ureditvijo enosmernega prometa, je zatrdil nekdanji župan.

»Bazen potrebujemo«

Ob tem je sedanji župan Blaž Račič ponovno opozoril, da so odločitev o zaprtju bazena sprejeli s težkim srcem, a je pretehtala varnost, ki je bazen trenutno ne zagotavlja. "Bazen vsekakor potrebujemo. Je pa dejstvo, da je star šestdeset let in da se vsa ta leta vanj ni bistveno vlagalo. Že vsaj dvajset let se ve, da je potreben temeljite sanacije, vendar v vseh teh letih ni bil prioriteta. Za vsakega obiskovalca, ki je plačal vstopnino za bazen, je občina dodala deset evrov subvencije, da so se lahko pokrili vsi stroški obratovanja," je dejal. Letno na kopališču naštejejo okrog 12 tisoč kopalcev.