Vročinske tegobe

Nikoli ne puščajmo nikogar v vročini v parkiranem avtomobilu, niti za eno minuto. »Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih, njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila. Posebej ogroženi so majhni in bolni otroci: s povišano telesno temperaturo, drisko, bruhanjem,« opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tudi malo odprto okno ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila; tudi predhodno hlajenje avta s klimo ne pomaga, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča.

Vroči dnevi in v času, ko je med nami prisoten covid-19, povzročijo lahko številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah. Kot navajajo na NIJZ, ti najbolj lahko prizadenejo starejše in otroke, bolnike, ljudi z nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane. Pa tudi osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja, kot so slabše prezračeni ali prenatrpani prostori brez naprav za klimatizacijo, delavce, ki delajo na prostem, in prebivalce mest.

»Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa: kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico, vročinsko kap.« Da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto, se umaknimo v senco ali hladnejše prostore, fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure, uživajmo lahko hrano v manjših obrokih, telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin. Ne pozabimo na zaščito pred soncem, v času njegove največje moči poiščimo senco. V vročini se tudi hrana hitreje pokvari, zato bodimo pozorni na pravilno ravnanje z njo. Zdravila shranjujmo na primerni temperaturi, svetujejo na NIJZ.

»V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.« Pomagajmo, če vidimo, da človek potrebuje pomoč.

Program Varno s soncem se je zasidral v številnih vrtcih in v osnovnih šolah. Z njim na NIJZ skušajo otroke in starše opozoriti na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem UV sevanja in usmeriti otroke k pravilnemu samozaščitnemu ravnanju in s tem dolgoročno prispevati k zmanjšanju pojavljanja kožnega raka, tej temni strani sonca ...