Obiskovalci so prisluhnili Šifrerjevi vnukinji Idi Filipič Pečelin. / Foto: Jure Ferlan

Maistrovemu borcu odkrili spominsko ploščo

Konec junija so nad domačijo pr' Oblak v Reber v Stari Oselici odkrili spominsko ploščo tu leta 1892 rojenemu Maistrovemu borcu Andreju Šifrerju.

Stara Oselica – Ob kamniti plošči je postavljen tudi pano s podatki o njegovem življenju. Udeležil se je bojev za slovensko severno mejo, umrl pa 20. junija 1919 zaradi tragične nesreče z orožjem. Pokopali so ga v Šentlipšu (Sankt Filippen) na Koroškem. Kraljevina Jugoslavija ga je posmrtno odlikovala z rdečim trakom.

Postavitev plošče so omogočili Domoljubno društvo general Rudolf Maister Žiri, Občina Gorenja vas - Poljane in Krajevna skupnost Sovodenj. Predsednik Domoljubnega društva general Rudolf Maister Žiri Janez Jereb je povedal, da je to že tretja plošča, ki so jo postavili v spomin Maistrovim borcem, umrlim na Koroškem. Odkritje so s prisotnostjo počastili častna straža Slovenske vojske in praporščaki. Zbrane so nagovorili predsednica Zveze društev general Maister Slovenije Lučka Lazarev Škerbec, predstavnica sorodnikov Ida Filipič Pečelin in župan Milan Čadež. Kulturni program so oblikovali domači cerkveni pevski zbor, otroci iz vrtca in PŠ Sovodenj, recitator Lenart Šifrar in glasbenica. Ploščo sta odkrila župan in predsednik KS Sovodenj Stanko Bajt, blagoslovil pa jo je duhovni pomočnik Župnije Trata - Gorenja vas Jakob Kralj.