Župan Anton Luznar in občinski nagrajenci: Janez Lotrič, dr. Maruška Vidovič, Marija Koblar, dr. Miha Markelj in Franc Pfajfar, ki je prevzel priznanje v imenu Pavle Potočnik / Foto: Tina Dokl

V Železnikih letos podelili pet občinskih priznanj

S slavnostno akademijo in podelitvijo občinskih priznanj so minuli četrtek v Železnikih praznovali občinski praznik.

Železniki – Slovenci živimo v mirni in varni državi in tudi z življenjem v občini Železniki je večina prebivalcev zadovoljna, je župan Železnikov Anton Luznar poudaril na četrtkovi slavnostni akademiji ob občinskem prazniku (30. junij), ki so jo priredili v železnikarski športni dvorani. Železniki so trenutno 18. najbolj razvita slovenska občina, ob zelo močnem gospodarstvu pa imajo zgolj 2,6-odstotno stopnjo brezposelnosti, je povedal župan. Zadovoljen je tudi, da so letošnje občinske investicije že v polnem teku, da država uspešno izvaja največji projekt v zgodovini njihove občine – zagotovitev poplavne varnosti Železnikov ter da je ta čas v podpisovanju pogodba za gradnjo obvoznice v Železnikih, ki jo vodi direkcija za infrastrukturo.

Slovesnosti se je udeležil tudi župan pobratenega hrvaškega mesta Lepoglava Marijan Škvarić, ki je ugotavljal, da imata obe občini enake probleme, a tudi enake želje: da v blaginjo občanov uspešno realizirajo postavljene cilje. »Ljudje morajo vedno biti na prvem mestu,« je poudaril. Župan Luznar je ob letošnjem prazniku podelil pet občinskih priznanj zaslužnim prejemnikom, ki so z delom na različnih področjih izboljšali kakovost življenja v Selški dolini in pomagali k njeni večji prepoznavnosti. Plaketo Občine Železniki sta prejela Janez Lotrič, ki je že več kot petdeset let aktiven na kulturnem in športnem področju ter je eden od pobudnikov pred petdesetimi leti ustanovljene nogometne Divje lige v Selcih, ter antropologinja dr. Maruška Vidovič, katere korenine segajo v Selca in je po njeni zaslugi Selška dolina antropološko najbolj raziskana v Sloveniji.

Dr. Mihu Marklju so podelili občinsko priznanje za izjemne dosežke na raziskovalnem področju, pri ohranjanju snovne in nesnovne kulturne dediščine v zgornjem delu Selške doline ter za pomoč pri ponovnem vzpostavljanju povezav s tirolskim Innichenom. Priznanje za življenjsko delo prostovoljcev sta prejeli mojstrica klekljanja in dolgoletna aktivna članica klekljarske sekcije Turističnega društva Železniki Marija Koblar ter Pavla Potočnik, ki je vrsto let organizirala in vodila planinske ture Društva upokojencev (DU) za Selško dolino, aktivna pa je tudi v društvu podeželskih žena in Planinskem društvu za Selško dolino. Priznanje je zaradi odsotnosti Potočnikove prevzel predsednik DU za Selško dolino Franc Pfajfar. Župan je podelil še priznanja devetošolcem in dijakom zaključnih letnikov, ki so bili vsa leta šolanja odlični.

Večer, ki ga je povezovala Minca Rihtaršič, so z glasbo obogatili Pihalni orkester Alples Železniki, Maja Triler in Jan Triler ter kvartet maturantov Škofijske klasične gimnazije.