Bohinjski gorski reševalci so v soboto ob pomoči posadke helikopterja Slovenske vojske pomagali tudi poškodovani kravi. / Foto: GRZS/Facebook

S helikopterjem v dolino prepeljali tudi kravo

Minuli konec tedna, sobota je bila za povrh še praznična, so bile gorenjske gore polne planincev, nekaj pa se jih je v dolino vrnilo s pomočjo gorskih reševalcev. Ti so pomagali tudi kravi.

Bohinj – Za gorenjskimi gorskimi reševalci je zelo naporen konec tedna. V zraku sta bila večkrat tudi helikopterja policije in Slovenske vojske z dežurno ekipo Gorske reševalne službe (GRS) na Brniku, s katerima niso reševali le planincev, ampak tudi kravo. Kot namreč poroča uprava za zaščito in reševanje, je v soboto okoli poldneva na planini Tosc krava padla v globino in se poškodovala. Gorski reševalci iz Bohinja so jo na kraju pripravili na transport, nato pa jo je helikopter Slovenske vojske prepeljal v dolino.

V dolino oziroma jeseniško bolnišnico so v nedeljo iz Bohinja s helikopterjem prepeljali tudi planinca, ki se je poškodoval na območju Komarče. Že dopoldne pa je na poti na Sleme pohodnico obšla slabost. Gorski reševalci iz Kranjske Gore in dežurna ekipa GRS Brnik so obolelo oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem policije v jeseniško bolnišnico.

V soboto so po podatkih uprave za zaščito in reševanje gorski reševalci poleg že omenjene krave na Toscu reševali tudi več planincev. Dopoldne je za njihovo pomoč zaprosil planinec, ki se je poškodoval pri sestopu z Ratitovca. Gorski reševalci iz Škofje Loke so ga na kraju oskrbeli, nato so ga s helikopterjem slovenske policije prepeljali v bolnišnico na Jesenice. Popoldne si je pri Zgornjem slapu Peričnik planinec poškodoval glavo. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci iz Mojstrane. Pospremili so ga v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice. Nad jezerom Ledvica v Stari Fužini si je planinec poškodoval gleženj. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem LPE prepeljali v bolnišnico. V soboto popoldne so se na poti Čez Suho izgubili štirje tuji planinci. Bohinjski gorski reševalci so jih s pomočjo helikopterske ekipe Slovenske vojske našli in prepeljali v dolino.

Že v petek dopoldne si je na Koželjevi poti v Kamniški Bistrici pohodnica poškodovala gleženj. Gorski reševalci iz Kamnika so ji imobilizirali nogo, pohodnico prenesli do ceste in jo nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči Kamnik.