Koliko gotovine vzeti s seboj na dopust

V Združenju bank Slovenije svetujejo komitentom bank in hranilnic, da na pot poleg plačilnih kartic vzamejo tudi nekaj gotovine.

V združenju bank svetujejo: »Plačilne kartice ne dajajte iz rok in ne pustite, da jo odnesejo iz vašega vidnega polja.«

»S seboj ne nosite večjih zneskov gotovine. S svojo kartico osebnega računa (debetno kartico Visa, kartico Maestro, debetno kartico MasterCard) lahko gotovino ob nizkem znesku provizije dvigujete na številnih bankomatih po vsem svetu. Za plačilo na skoraj 30 milijonih prodajnih mest lahko uporabite vsaj eno od kartic z odloženim plačilom MasterCard ali Visa. Obe kartici lahko uporabite tudi za dvig gotovine, zaradi višjih provizij pa svetujemo, da to storite le izjemoma,« pravijo v združenju bank, kjer tudi svetujejo komitentom, da pred odhodom na počitnice preverijo veljavnost svojih plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe, prav tako pa tudi kontaktne podatke, na katero od banke sprejemajo sporočila in obvestila.

Ker sta kartici obeh mednarodnih kartičnih sistemov –MasterCarda in Vise – po svetu različno razširjeni, dopustnikom svetujejo, da na pot poleg kartice osebnega računa vzamejo po možnosti kartice obeh mednarodnih sistemov. To se lahko izkaže za koristno tudi ob morebitni kraji, izgubi ali zlorabi ene kartice, saj bodo še vedno lahko razpolagali z drugo. Za dodatno varnost kartic lahko poskrbijo tudi z naročilom na varnostno SMS-sporočilo. Takšna storitev jim zagotavlja, da bodo v primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice na telefon prejeli obvestilo o tem, da se z njihovo kartico dogaja nekaj nenavadnega. Če se to dejansko zgodi, morajo takoj poklicati na telefonsko številko, ki je navedena na kartici in je dosegljiva ves dan vse dni v letu. Najbolje je, da si številko shranijo v telefon ali da si jo zapomnijo. Za primer izgube ali kraje kartice je mogoče pri nekaterih izdajateljih kartice skleniti tudi dodatno zavarovanje.