Škofja Loka je gostoljubno in odprto mesto, kar cenijo tudi tuji veleposlaniki in predstavniki ambasad. Na sliki so z Miho Ješetom in županom Tinetom Radinjo./ Foto: Vilma Stanovnik

Mednarodno odprto mesto

Minuli konec tedna so Škofjo Loko znova obiskali veleposlaniki ter predstavniki ambasad, akreditiranih v Sloveniji, ki so vedno znova navdušeni nad lepotami mesta in prijaznostjo gostiteljev.

Škofja Loka – Junij, ko Škofja Loka praznuje občinski praznik, je zadnja leta namenjen tudi druženju veleposlanic in veleposlanikov, akreditiranih v naši državi. Tudi letos je bilo tako, saj Škofja Loka tudi v času koronavirusa in vojne v Evropi, ostaja gostoljubno in mednarodno odprto mesto.

»Naša tradicija druženja je bila le na kratko prekinjena, danes pa smo veseli, da lahko zopet pozdravimo številne predstavnike ambasad, ki so akreditirane v naši državi. Gotovo je naše mesto eno izmed najbolj mednarodno aktivnih in vpetih v različna mednarodna sodelovanja. Tudi tovrstna srečanja pomagajo pri sodelovanju z našimi pobratenimi mesti, pri združenih evropskih projektih in odpirajo številna vrata. Zato je takšne prijateljske vezi vredno ohranjati in graditi,« je ob druženju poudaril škofjeloški župan Tine Radinja.

Gostje so si nato z zanimanjem ogledali mesto, med drugim tudi kapucinsko cerkev in cerkev sv. Jakoba, ki je znana tudi po zanimivih delih arhitekta Jožeta Plečnika.

»Predstavniki ambasad se naših druženj radi udeležujejo, čeprav danes nismo izbrali najboljšega dneva, saj je res vroče, ambasadorji pa imajo zvečer še sprejem pri ameriških gostiteljih. Vseeno smo veseli obiska, še več ambasadorjev pa pričakujemo ob bližnjem občinskem prazniku,« je povedal Miha Ješe, ki je bil v času svojega županovanja tudi pobudnik za takšna srečanja, sedaj pa je na škofjeloški občini pooblaščenec za mednarodno sodelovanje. »Prvo srečanje je bilo namenjeno temu, da ambasadorji spoznajo Škofjo Loko, nato pa smo se odločili, da se bomo redno, sicer neformalno, srečevali. Tako je letošnje srečanje že enajsto,« je dodal Ješe.