V shemi Izbrana kakovost je odslej tudi drobnica. / Foto: Cveto Zaplotnik

Drobnica v shemi Izbrana kakovost – Slovenija

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za meso drobnice (ovc in koz) in za izdelke iz mesa drobnice z označbo Izbrana kakovost – Slovenija.

Doslej so se v shemo Izbrana kakovost vključili sektorji govejega, prašičjega in perutninskega mesa, mesa drobnice ter mleka in sadja.

Kranj – Vlogo za priznanje označbe sta na ministrstvo vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije, ki sta pripravila specifikacijo v sodelovanju z Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije.

Specifikacija natančno predpisuje za meso drobnice in mesne izdelke pogoje reje, zdravstvenega varstva, transporta, predelave in trženja. Z znakom Izbrana kakovost je lahko označeno le meso živali, ki so rojene in zrejene v Sloveniji. Drobnica mora biti na paši najmanj 150 dni, številne raziskave namreč dokazujejo, da ima meso pašnih živali ugodnejšo maščobno kislinsko sestavo kot meso živali, ki so zrejene v hlevu. Čas prevoza živali do klavnice ne sme biti daljši od šest ur, s tem se zmanjšujeta tudi tveganje za poškodbe in stres. Uporaba antibiotikov v preventivne namene je prepovedana, dovoljena je le pri zdravljenju posameznih živali, a še pri tem mora biti karenčna doba za petino daljša od predpisane. Z označevanjem v postopku prireje, predelave in trženja je zagotovljena sledljivost mesa in izdelkov.

Rejci drobnice in predelovalci mesa drobnice morajo pred uporabo zaščitnega znaka Izbrana kakovost pridobiti certifikat, neodvisna kontrolna organizacija pa bo vsako leto ugotavljala skladnost njihovih izdelkov z zahtevami iz specifikacije. Če so živali rojene, zrejene in predelane na kmetiji, lahko uporabniki znaka Izbrana kakovost dodajo še označbo »kmečki«.