S prerezom traku so prizidek uradno predali v uporabo. / Foto: Gorazd Kavčič

Rešili prostorsko stisko

V letošnjem šolskem letu so pri Osnovni šoli Simona Jenka Smlednik zgradili prizidek, s katerim so rešili prostorsko stisko ob naraščanju števila učencev na šoli.

»Pogovarjamo se, da bi na strehe osnovnih šol v naši občini namestili sončne elektrarne, ki bodo poskrbele, da bo njihov odtis še bolj trajnosten,« je dejal župan.

Smlednik – Gradnja novega prizidka pri smledniški osnovni šoli je stekla junija lani in bila sklenjena v predvidenih rokih. "Učenci so v šolske klopi novih prostorov sedli že marca, kmalu za tem, ko sta nas obiskala tedanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in medvoški župan Nejc Smole," je povedal ravnatelj Marko Valenčič.

Šola, ki se je prej spopadala s prostorsko stisko in trenutno sprejme 310 otrok, je skupno pridobila petsto kvadratnih metrov površine. Poleg novih učilnic, kabinetov, garderob, povečane jedilnice in drugih prostorov so dobili tudi novo pokrito kolesarnico. "Novi prizidek pa ni prinesel le novih prostorov, temveč tudi sprostil tri pomožne prostore v starem delu, kjer smo bili prej primorani izvajati pouk, odslej pa bodo namenjeni drugim dejavnostim," je pojasnil ravnatelj in dodal, da so z novo pridobitvijo zagotovljeni pogoji za dvooddelčno devetletno osnovno šolo.

Ena največjih investicij v občini

Prizidek je ena največjih investicij Občine Medvode na področju družbenih dejavnosti v preteklem letu. Kot je povedal medvoški župan Nejc Smole je bila vredna okoli 1,1 milijona evrov. Projekt je v okviru razpisa za sofinanciranje investicij v vrtce in osnovne šole podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je prispevalo dobrega pol milijona evrov. "S prizidkom, z energetsko sanacijo in sanacijo telovadnice, ki sta bili izvedeni pred leti, zaključujemo precej obsežen nabor del v smledniški osnovni šoli, ki so skupno znašala približno 2,5 milijona evrov," je dejal župan. "Pogovarjamo se, da bi na strehe osnovnih šol v naši občini namestili sončne elektrarne, ki bodo poskrbele, da bo njihov odtis še bolj trajnosten," je še povedal in se zahvalil vsem za potrpežljivost pri gradnji prizidka.

Prostore so v uporabo uradno predali v četrtek s slovesnostjo v telovadnici Osnovne šole Simona Jenka Smlednik, kjer se je učencem pri kulturnem programu pridružil tudi pevec Challe Salle. Ob tej priložnosti je Mateja Reberšak Cizelj iz Zavoda za šport RS Planica Osnovni šoli Simona Jenka Smlednik izročila tudi priznanje za dvajset odličnih izvedb tekmovanja v gorskem teku v sklopu šolskih športnih tekmovanj, kjer mladi tekači tekmujejo v teku na Stari grad v Smledniku.