Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne aprila letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju 38,66 evra za sto kilogramov, kar je bilo za 2,30 evra ali 6,33 odstotka več kot mesec prej. Ker je mleko v povprečju vsebovalo 4,21 odstotka maščobe in 3,39 odstotka beljakovin, je bila povprečna dejanska odkupna cena 42,73 evra in je bila za 2,19 evra ali za 5,40 odstotka višja kot marca. Odkupovalci so za mleko s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin plačali povprečno 35,67 evra za sto kilogramov, cena, izračunana glede na dejansko vsebnost maščob in beljakovin v mleku, pa je znašala 40,63 evra.