Starosta Sokolske zveze Slovenije Dušan Gerlovič (v ospredju) je ob jubileju predsedniku ŠD Partizan Tomažu Pisku poklonil knjigo Sokoli v filateliji o zgodovini sokolskega gibanja na Slovenskem.

Ob stoletnici tudi zbornik

V Športnem društvu (ŠD) Partizan Gorenja vas so lani praznovali sto let delovanja, kar so minuli petek zaznamovali s slavnostno akademijo v Sokolskem domu v Gorenji vasi in izdajo zbornika.

Gorenja vas – V ŠD Partizan Gorenja vas so s slavnostno akademijo v Sokolskem domu zaznamovali stoletnico delovanja društva, ki so jo načrtovali že lani, a jim je to preprečila epidemija covida-19. »Društvo je namreč ponosni naslednik tradicije, ki so jo leta 1921 z ustanovitvijo društva Sokol Gorenja vas - Poljane začeli naši predniki v Gorenji vasi,« je pojasnil predsednik ŠD Partizan Gorenja vas Tomaž Pisk in dodal, da so ob tej priložnosti izdali tudi zbornik, ki so ga predstavili na petkovi prireditvi. V njem so popisali znana dejstva o delovanju društva Sokol do druge svetovne vojne in o društvenem delovanju po letu 1945 vse do danes.

Po besedah Tomaža Piska društvo danes šteje okrog dvesto članov, ki jim nudijo raznolike možnosti za športno vadbo, pri čemer po njegovih besedah tudi njihovi člani dokazujejo, da leta niso ovira za športno udejstvovanje. Ob tem je spomnil, da so Sokolski dom, v katerem je potekala slavnostna akademija, postavili v dveh letih po začetku delovanja društva, v njem pa so v preteklosti igrali celo košarko. Župan Milan Čadež je vesel, da so pred sedmimi leti svečano odprli popolnoma prenovljen objekt Sokolskega doma, ki je vrsto let predstavljal domovanje športnikov in kulturnikov v Poljanski dolini. Že pred začetkom obnove pa so objekt, ki so mu nadeli enako podobo kot nekoč, ponovno poimenovali Sokolski dom. Pohvalil je še prizadevanja članov društva na športnem področju v občini, saj je prepričan, da je tovrstna sprostitev ob koncu dneva »zlata vredna«, sploh če poteka pod strokovnim vodstvom. Slavnostni govornik Ivan Čuk iz Sokolske zveze Slovenije je pojasnil, da je bila sokolska vzgoja sestavljena iz štirih stebrov: narodnega, demokratičnega, moralnega in telesnega. Dejal je še, da jih danes prepričujejo, da je njihovo področje zgolj šport, sami pa za svojo dejavnost uporabljajo izraz telesna kultura, ki pomeni vse stvarne in duhovne vrednosti na področju telesne vzgoje, telovadbe, planinstva, športa, plesa ... »Če se poklonimo starosti Sokolov, Ivanu Tavčarju: to ni šport, ampak del telesne kulture.« Telesna kultura po njegovih besedah temelji na dveh idejah, to je: »zdrav duh v zdravem telesu« ter »višje, hitreje, močneje«. »Ne glede na to, zaradi katere ideje izvajate dejavnost, je pomembno predvsem, da ste dejavni, saj to pomeni vaše zdravje in obenem zdravje naroda,« je sklenil Čuk.

V nadaljevanju so nato predstavili še zbornik na 240 straneh, ki je izšel ob stoletnici in v katerem je uredniški odbor v dveh letih skupaj z različnimi avtorji in pričevalci zbral kar največ znanih podatkov in spominov ter dokumentov in fotografij. Ob koncu pa so podelili še zahvale ter priznanja in plakete zaslužnim članom ŠD Partizan.