Učenci OŠ Poljane na ogledu arheološkega najdišča v Poljanah / Foto: arhiv občine

Na ogledu najdišča

Učenci Osnovne šole Poljane so si v aprilu pod vodstvom arheologinje Mije Ogrin ogledali arheološko najdišče v Poljanah.

V aprilu je Občina Gorenja vas - Poljane organizirala vodene oglede arheološkega najdišča v Poljanah za učence tamkajšnje osnovne šole. Oglede je vodila arheologinja Mija Ogrin, ki od septembra lani, ko so se začela prva izkopavanja, vodi dela na tem arheološkem najdišču, je pojasnila Jana Oblak z Občine Gorenja vas - Poljane.

»Za začetek je učencem predstavila pomen arheologije in kako je potekalo delo arheološke ekipe. Učenci so si imeli možnost ogledati najdbe, ki so jih odkrili v času izkopavanj, največji vtis pa so nanje naredili ostanki nekoč mogočne baročne cerkve sv. Martina in kamniti prostori pod tlemi cerkve oziroma lepo ohranjene kripte, v katere so imeli možnost tudi vstopiti,« je razložila Jana Oblak. Prepričana je, da si učenci zdaj lažje predstavljajo odkritja iz različnih časovnih obdobij. Prikazali so jim namreč območje, kjer je nekoč stala baročna cerkev, ostanke gotske cerkve in tudi sledi romanske cerkve. »Učenci so bili navdušeni nad vodenim ogledom, postavljali so veliko vprašanj, kar dokazuje, da je arheološko najdišče zanimivo in pomembno tudi za mlajše generacije.« Jana Oblak je ob tem zagotovila, da se bo občina v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine še naprej trudila, da ohrani pomembne zgodovinske artefakte v kar se da neokrnjeni obliki ter prikaže mogočnost in pomen cerkva na njihovem območju.

Potem ko so arheološko najdišče podrobneje spoznali učenci, pa bodo v četrtek, 9. junija, že drugič to priložnost dobili tudi njihovi starši in vsi drugi, ki jih to zanima. Po arheološkem najdišču jih bo prav tako popeljala Mija Ogrin, in sicer se ji bo mogoče pridružiti ob 16., 17. in 18. uri.