Matjaž Belšak ima dobrih 130 kilogramov, dvajset metrov je vlekel tovornjak, težak šestnajst ton. Na sliki tik pred ciljem.

Vlekli šestnajsttonski tovornjak

Vleka tovornjaka, mrtvi dvig, viking potisk nad glavo, nošenje uteži in nošenje vreče s peskom. To je pet disciplin, ki so dale najmočnejšega Slovenca. Prepričljivo je to znova Matjaž Belšak z Golega Brda.

Medvode – Tekmovanje za najmočnejšega Slovenca je v soboto v Medvode privabilo 15 tekmovalcev, od tega so bili trije iz tujine. Spodbujali so jih številni gledalci, ki so si prišli ogledat zanimivo dogajanje. Prvič je bilo v Medvodah – ne po naključju. Medvoščan je namreč že večkratni najmočnejši Slovenec Matjaž Belšak, ki je bil tokrat v dvojni vlogi: tekmovalca in organizatorja. Tekmovanje je bilo del festivala Medvode v gibanju.

Začelo se je z najbolj atraktivno disciplino, vleko 16 ton težkega tovornjaka. Na voljo so imeli eno minuto, povleči so ga morali za dvajset metrov. Belšak, ki ima dobrih sto trideset kilogramov, je bil edini, ki mu je to v celoti uspelo. Svojo moč je pokazal še v naslednjih štirih disciplinah: mrtvi dvig, viking potisk nad glavo, nošenje uteži in nošenje vreče s peskom. Naziv najmočnejši Slovenec 2022 je bil po napornih petih urah zanesljivo njegov. »Uspešno sem začel že prvo disciplino. Cesta ni bila povsem ravna, tako da so imeli tekmovalci težave, ni se izšlo idealno. Isti kamion smo že vlekli in so vsi lahko zaključili razdaljo. Naklon, čeprav minimalen, je zelo otežil disciplino. Bil sem edini, ki sem jo končal. Zelo pomembna je pravilna tehnika, pravilen položaj, da nič energije ne gre v prazno. Domače okolje mi je dalo še dodatnih moči,« je povedal Matjaž Belšak, ki prihaja z Golega Brda. To je bila zanj prva takšna tekma po operaciji. Pred enim letom so mu zamenjali desni kolk. »Priprave so se začele že po operaciji z rehabilitacijo, okrevanjem, delom s fizioterapevtom, treningi, vzpostavitvijo zdravega telesa ... Potem pa naprej. Bolj se je tekma bližala, bolj specifične so bile priprave. Po operaciji je to zame prva t. i. strongman tekma. Vmes sem nastopil na eni v polaganju rok. Naprej pa bomo videli, kako bo,« je dodal. Glede na premoč je pričakovati, da bo osvajanje naziva najmočnejši Slovenec nadaljeval, z ekipo pa se bo trudil še izboljšati nivo tega tekmovanja.

Za Belšakom sta se v konkurenci najmočnejši Slovenec zvrstila Tadej Kovačič in Tim Drenovec. Slednji je zmagovalec v kategoriji do 105 kilogramov, med tekmovalci do 24 let pa je slavil Niko Cartl. Belšak je bil najboljši tudi absolutno, kjer pa se mu je najbolj približal Avstrijec Peter Reinthaler, s katerim se zelo dobro poznata. Belšak je namreč njegov trener.