Osrednji dogodek je predstavljala uprizoritev igre Kruh in pivo med obiskovalci. / Foto: Mateja Rant

Kruha (in piva) za vse

S Historialom so v Škofji Loki minulo soboto čas znova zavrteli za nekaj stoletij nazaj in tako je postala »plac pisanih stoletij«.

Škofja Loka – Obiskovalci Škofje Loke so v soboto popoldne znova lahko vstopili v zgodovino. V okviru Historiala so namreč spoznavali starodaven sejemski utrip, v živo spremljali izdelavo najrazličnejših izdelkov, poslušali historično glasbo in spremljali historične plese ter okušali tradicionalno loško kulinariko. V središču letošnjega Historiala sta bila namreč kruh in pivo – spoznati je bilo mogoče tradicijo peke kruha in pivovarstva na Loškem.

V okviru Historiala so tako letos vabili na »pivo in kruh na plac«. Na stojnicah so namreč ponudniki predstavljali različne vrste kruha, moke in izdelavo malega loškega kruhka ter postopke varjenja piva z degustacijo lokalnih piv. Ves čas je na trgu potekal tudi semenj, na katerem je bil poudarek na cehovski dediščini Škofje Loke. Izdelavo posameznih izdelkov si je bilo mogoče ogledati tudi v živo. Osrednji dogodek je predstavlja dramska uprizoritev igre Kruh in pivo, ki je potekala po mestnem jedru med gledalci, med katere so delili kruh, o katerem je tekla beseda. Ves čas je bilo mogoče spremljati tudi različne poulične nastope, na Trgu pod gradom pa so otroci vse popoldne lahko sodelovali na ustvarjalnih delavnicah in uživali ob nastopih učencev škofjeloških osnovnih šol. Tekstilu in klobučarstvu je bil namenjen prostor med ateljejem Amuse in sodobnim tekstilnim centrom Kreativnice, v Rokodelskem centru DUO pa si je bilo mogoče ogledati razstavo historičnih oblačil in pripadnostnih kostumov mojstrice Andreje Stržinar. Za butično kulinarično ponudbo je poskrbela gostilna Pr' Pepet.