Historial v znamenju kruha in piva

Škofja Loka – Po dveh letih premora se v Škofjo Loko vrača vsebinsko in vizualno prenovljen festival zgodovine Historial. Tokrat so v središče postavili tradicijo peke kruha in pivovarstva na Loškem, je pojasnila vodja poslovne enote Turizem pri Razvojni agenciji Sora Andreja Križnar.

Za uvod v letošnjo temo Historiala bodo že nocoj v Loškem muzeju pripravili strokovni predavanji o pekovski dediščini in pivovarstvu na Loškem. Jutri ob 15. uri bodo začeli s semnjem na trgih v mestnem jedru, na katerem bodo poudarek namenili škofjeloški cehovski dediščini. Poseben sklop stojnic bo v skladu z osrednjo temo namenjen prikazu različnih vrst kruha in moke ter tudi peki malih loških kruhkov in njihovi degustaciji. Obenem bodo pripravili prikaz destilacije piva na star način in degustacije piva treh lokalnih pivovarjev. Ves čas bodo po vsem mestnem jedru potekali ulični glasbeni in plesni nastopi, na Trgu pod gradom in Cankarjevem trgu pa bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši. Dogodek bodo popestrili s knjižnico na prostem, predavanjem Sanje Lončar o samooskrbi nekoč in danes ter vodenim ogledom zeliščnega vrta na Kranclju, za katerega se je treba vnaprej prijaviti. V Škoparjevi hiši bodo prikazali peko kruha, za butično kulinarično ponudbo pa bo poskrbela gostilna Pr' Pepet. Festival bodo zaokrožili z nastopom skupine Čompe.