Hotel Orion / Foto: Alenka Brun

Tuzelski kanton

Varuhi preteklosti (5)

Zadnji dan obiska Tuzelskega kantona se je zaključil z obiskom športno-rekreacijskega kompleksa Orion Ormanica, kjer smo si privoščili kosilo. Kompleks leži streljaj od znamenite trdnjave Stari grad pri Srebreniku, varuhinje duhov bosanskih kraljev. Trdnjava stoji na severovzhodnih pobočjih planine Majevica v vasi Gornji Srebrenik, dobrih pet kilometrov proč od središča mesta. Ogledali smo si jo od blizu, še prej pa nas je turistični vodnik opozoril, naj si ogledamo hiše ob cesti, ko smo se začeli vzpenjati iz mesta proti kamniti utrdbi. Vse so sumljivo spominjale na hiše, tipične za slovensko, gorenjsko podeželje. Razlog za to je zelo enostaven: večina prebivalcev dela v tujini – v Sloveniji, je pojasnil.

Stari grad Srebrenik privablja turiste od blizu in daleč, ima bogato zgodovino in spada med izjemno dobro ohranjene tovrstne utrdbe v Bosni. Ker je postavljena na nedostopno skalo in se dviga v vsej svoji »kamniti lepoti« – do nje vodi le en mostiček, pod njo pa je izklesan globok rov – deluje še mogočneje.

Obiskali smo tudi Gradačac, vezirsko mesto bosanskega junaka »Zmaja od Bosne«, kot so poimenovali kapetana oziroma poveljnika gradaške vojne kapetanije Huseina iz družine Gradaščević. Gradačac je bil namreč od leta 1710 center kapetanije. Mesto ima utrdbo z 18 metrov visokim obzidjem, zgrajeno med letoma 1765 in 1821, in 22 metrov visok stražni stolp, ki ga je leta 1824 zgradil omenjeni poveljnik na temeljih, ki so jih prvotno postavili Rimljani. Stolp in malce pod njim stari urni stolp sta oba pri turistih precej priljubljeni točki, privablja pa tudi razgled na mesto.

Gradačac je postal del Tuzelskega kantona po zadnji vojni v Bosni med letoma 1992 in 1995.

In če se vrnemo h kosilu, ki je imelo sicer tokrat rahlo hotelsko noto, a vseeno bosanski pridih: turistični kompleks Orion je zanimiv predvsem zato, ker leži ob glavni povezavi vse bolj popularne turistične poti, ki pelje od Beograda, Zagreba, Budimpešte proti Sarajevu in s svojimi kapacitetami ter ponudbo lahko gosti tako poroke kot zahtevnejše goste, ki se poleti ustavijo celo za več dni, saj ne manjka rekreacijskih možnosti, premorejo pa tudi velik bazenski del. Hotel je bil sicer zgrajen v drugi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja, sedaj je v zasebni lasti. Znan je po tem, da je še zlasti priljubljen pri ljubiteljih lovskega in ribolovnega turizma. (Konec)