Glasovi kolesarji pri vzponu na Livek

Glasovi kolesarji na Giru

Kolesarsko tekmovanje po Italiji je tudi letos zavilo na slovensko stran. Kolesarji so se po Posočju vozili 37 kilometrov in prevozili tudi vzpon na Kolovrat, ki velja za enega najtežjih vzponov na letošnji dirki. Na vzponu na Kolovrat jih je pričakala množica navijačev, čeprav je na dirki samo en Slovenec. Naš Domen Novak, ki sicer opravlja vlogo pomočnika za španskega kapetana Mikela Lando, je bil vesel podpore.

Tudi glasovi kolesarji so šli v petek spodbujat tekmovalce na peklenskem vzponu, dolgem deset kilometrov, v katerih kolesarji premagajo tisoč višinskih metrov. S kombijem so se odpeljali v Dobrovo, kjer jih je pričakal Aleksandrov prijatelj Peter Brecelj, ki jim je v Kleti Brda organiziral malico in degustacijo vina. Fantje so bili zjutraj precej zadržani, saj jih je čakalo 45-kilometrsko poganjanje pedal do Livka. Peter, sicer predan kolesarstvu od mladih nog, je predlagal, da se do Livka peljejo po italijanski strani mimo Čedada. Ta pot je namreč precej manj prometna, kot če bi šli po slovenski strani po dolini Soče, kjer so kolesarji žal prepuščeni glavni cesti in gostemu prometu na njej. Tako so iz Dobrove kolesarili mimo Nebla (mejni prehod z Italijo) in potem mimo Prapotna (Prepotto) do Čedada (Cividale del Friuli). Od tu pa do Ažle (Azzida) in Sovodenj (Savogna), kjer se začne strmejši del klanca, ki traja vse do Livka na slovenski strani.

Na klancu na Kolovrat se je zbralo veliko navijačev, ki so bodrili vse kolesarje. Bilo je res dobro vzdušje. Celo komentatorja na Eurosportu sta se šalila, da bodo kolesarji slogan I Feel Slovenia še kako začutili pri vzponu na Kolovrat. Tudi mi, ki smo spremljali tekmo po televiziji, smo bili navdušeni, ko smo opazili našega Bojana v dresu Gorenjskega glasa.

Naši fantje so se vrnili po isti strani, čeprav so prvotno nameravali iti do vrha Kolovrata in se potem v dolino Soče spustiti do Kamberškega in mimo Liga do Gonjač v Goriških brdih.

Glasovci so se organizatorju Petru na koncu lepo zahvali. Peter pa nas je povabil 26. kolesarski maraton z naslovom Junaki vinogradov (nekdaj Maraton češenj), ki bo v soboto, 4. junija s startom ob 8.30 v Ljubljani. Rekreativni maraton je dolg 108 kilometrov in vodi prav do Kleti Brda v Dobrovem, kjer se pot zaključi. Več o vabilu lahko preberete na spletni strani Kleti Brda.