Ekipa L'Etape Slovenia z Matejem Mohoričem med kolesarjenjem po trasi septembrske prireditve / Foto: Grega Valančič/Sportida

Gorenjski Tour de France

V septembru bomo na Gorenjskem doživeli prvo rekreativno kolesarsko srečanje, ki se imenuje L'Etape Slovenia. Prireditev pod licenco organizatorjev kolesarskega tekmovanja Dirka po Franciji organizira podjetje Sport Media Focus. Za organizacijo tekmovanja v Sloveniji so se odločili, ker so po velikih uspehih naši profesionalnih kolesarjev šele začeli spoznavati, kje je Slovenija. Še bolj so bili presenečeni, ko so prišli k nam in ugotovili, kako lepe kraje za kolesarjenje imamo na Gorenjskem. Priložnost za promocijo so spoznali tudi na kranjski občini in so bili takoj pripravljeni sodelovati pri organizaciji dogodka. Za pomoč pri promociji so prosili aktualnega državnega prvaka Mateja Mohoriča, ki je pomagal pri izbiri trase za ta dogodek. Matej se zaveda, kako pomembno je, da človek, ki mu uspe v življenju, del svojih uspehov vrača v skupnost, ki mu je omogočila razvoj, zato je z veseljem pomagal. Četrtega septembra se bomo torej rekreativni kolesarji lahko podali na dve tresi. Start obeh bo v Kranju, v prvem krogu bodo kolesarji peljali skozi Komendo, kjer je rojen trenutno najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar. Sledi vzpon na Šenturško goro in potem mimo Preddvora nazaj v Kranj, kjer se konča krajša, 70-kilometrska trasa. Kolesarji na daljši, 145 kilometrov dolgi progi bodo nadaljevali skozi dolino Besnice v Podblico, kjer je svoje prve spuste s kolesom treniral Matej Mohorič, in naprej na Jamnik, od koder se bodo kolesarji spustili v Kropo. Nadaljevali bodo na Gobovce, Hudo ter mimo Tržiča in Golnika v Bašelj in nazaj v Kranj. Podrobneje sta trasi opisani na spletni strani organizatorja – najdete jo, če v spletni brskalnik vpišete L'Etape Slovenia.

Organizator dogodka je z Zavodom za turizem in kulturo Kranj pripravil še šest promocijskih srečanj, ki so jih poimenovali Kranjska kolesarska roža in bodo potekala ob sobotah od maja do avgusta. Trase so določene tako, da se začnejo in končajo v Kranju, vsaka etapa vodi na drug konec Gorenjske, hkrati pa bo delno potekala po trasi septembrske prireditve L'Etape Slovenia. Prvo srečanje bo v to soboto, 28. maja Etapa se bo imenovalo Kamničanka, ker se bodo kolesarji odpeljali proti Kamniku. Trasi bosta vsaj dve, taka bolj »turistična«, speljana tudi po makadamskih cestah, in bolj »dirkalna«, namenjena cestnim kolesarjem. Na kolesarjenje se odpravi vsak sam ali v manjši skupini. Pred kolesarjenjem in po njem se udeleženci med 10 in 14 uro srečajo na kolesarskem druženju na dvorišču gradu Khislstein v Kranju. Ne dvomim, da bo za kolesarje dogodek zanimiv, saj se bodo lahko družili z Matejem Mohoričem. Poskrbljeno bo tudi za osvežilne napitke in prigrizke. Lahko boste tudi dobili vse potrebne informacije in se prijavili na septembrski kolesarski dogodek. V primeru slabega vremena bo dogodek odpovedan in se dobimo na naslednjem dogodku Kranjske kolesarske rože.