Jedi za tople dni

S prihodom toplejših dni se prilegajo tudi lažje jedi. Da je priprava hitra in enostavna ter da okus ne trpi, pa je samo še dodatna prednost.

Za pripravo testenin s paradižniki in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g peresnikov, 250 g češnjevih ali datljevih paradižnikov, 1 pest naribanega parmezana, 1 žlico olivnega olja, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke suhega origana, sol in poper.

Peresnike stresemo v osoljen krop in jih kuhamo eno minuto manj, kot piše na embalaži. Kuhane peresnike odcedimo in 1 dl vode od kuhanja testenin prihranimo za kasneje. Paradižnike prerežemo čez polovico. Puranji file narežemo na trakove. Potresemo jih z mleto rdečo papriko ter solimo in popramo. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje in na njem z obeh strani popečemo puranje trakove. Nato dodamo odcejene testenine in češnjeve paradižnike. Vse skupaj na hitro prepražimo, potresemo s parmezanom in origanom ter prilijemo 1 dl vode od kuhanja testenin. Ponev odstavimo iz štedilnika in vse skupaj dobro premešamo, da se parmezan raztopi. Po potrebi dodatno začinimo.

Za pripravo skutnega zavitka z malinami potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 250 g skute, 100 g kisle smetane, 1 jajce, 70 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 limono, 200 g zamrznjenih malin, 1 jajce za premaz, po želji še 3 žlice sesekljanih lešnikov za posip.

Za skutni nadev skupaj zmešamo skuto in kislo smetano. Dodamo limonino lupinico in sok ene limone, jajce, sladkor in vaniljev sladkor. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Nazadnje vmešamo še zamrznjene maline. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik in ga premažemo s skutnim nadevom. Robove testa zapognemo navznoter in zavijemo v zavitek. Zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem in po želji potresemo še z nasekljanimi lešniki. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.