Oskrbnika Nežka in Vladan Bakoš na »stolu pod Stolom«. Gre za velikanski leseni stol, na katerem se lahko fotografirajo obiskovalci s Stolom v ozadju.

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom

Nežka in Vladan Bakoš sta nova oskrbnika Valvasorjevega doma pod Stolom. Planince vabita s prijaznostjo in gostoljubjem ter čisto posebno ponudbo jedi, v kateri so tudi buhtlji Valvasorček in torta Pavlova, mnoge pa navdušijo makedonske jedi, kot so polnjene paprike po makedonsko, sarme in tavče gravče. Nežka ima namreč makedonske korenine.

V soboto, 28. maja, pri Valvasorjevem domu pripravljajo zabavo za prijatelje Valvasorja, ki se bo začela ob deseti uri. Kot sta povedala Nežka in Vladan, kot nova oskrbnika želita navdušiti čim več domačinov, da postanejo obiskovalci in prijatelji Valvasorja. Poskrbljeno bo za glasbo z DJ-em, predstavili bodo tudi vina lastne blagovne znamke Valvasorček, ki ga prav za Bakoševa prideluje butični vinar iz Skopja. Ekskluzivno je napolnil 1181 steklenic, to je namreč nadmorska višina doma. Povabili so tudi župane žirovniške, jeseniške in radovljiške občine ter predstavnike slovenske ambasade v Skopju in predstavnike ambasade Republike Makedonije v Ljubljani.

Valvasor – Življenjska zgodba novih oskrbnikov Valvasorjevega doma pod Stolom Nežke in Vladana Bakoša je zanimiva, saj sta oba vrsto delala na Dunaju. Nežka je bila zaposlena v draguljarstvu, Vladan na letališču; s pandemijo pa so se stvari tudi v Avstriji močno spremenile in začela sta razmišljati o vrnitvi v Slovenijo. Nežka je sicer Jeseničanka in ima makedonske korenine, Vladan pa prihaja s Primorskega. Ko sta izvedela, da Planinsko društvo Radovljica išče oskrbnika na Valvasorju, sta pograbila priložnost in se v trenutku odločila, da sprejmeta izziv, četudi brez izkušenj z vodenjem planinskih koč (je pa Nežka vrsto del delala v gostinstvu in je tudi izjemna kuharica). Vladan je tako začel 1. decembra lani, Nežka se je na začetku na Valvasorja vozila z Dunaja le ob koncih tedna, od marca pa sta oba ves čas v domu. Kot pravita, so dnevi dolgi, a lepi. Vstajata okrog šestih, zvečer ne ležeta pred enajsto. Skrbita za goste, Nežka kuha, Vladan skrbi za postrežbo, v domu je tudi 47 ležišč, pred domom je velika terasa. Ker želita, da se gostje dobro počutijo, veliko pozornosti namenjata čistoči in urejanju koče in okolice. Obiska je veliko, poleg domačinov, ki so redni obiskovalci Valvasorja (nekateri se celo vpisujejo v vpisno knjigo in na leto opravijo tudi po dvesto, tristo vzponov), je veliko tudi tujcev. Mnogi pot nadaljujejo proti Stolu, številni v domu prespijo. Dom sta vključila v rezervacijski sistem za planinske koče in rezervacij imata ogromno, sta zadovoljna, četudi ju skrbi, kako bosta zmogla poskrbeti za vse. Že več tednov namreč iščeta pomoč za delo v domu, a odziva ni; tako jima pomagajo sorodniki in prijatelji ter člani PD Radovljica, zlasti ko imata najavljene večje skupine gostov. »Tukaj je res zelo lepo, ljudje so strašno prijazni, tudi redni obiskovalci so nama pripravljeni pomagati,« sta zadovoljna Bakaševa, ki slovita tudi po odlični gostinski ponudbi. Tako sta se odločila, da poleg klasičnih planinskih jedi, kot so jota, pasulj, ričet, pečenice z zeljem ..., gostom ponudita tudi makedonske jedi, kot so polnjene paprike po makedonsko, sarme, pravi hit je tavče gravče s pečenimi rebrci ...

»K tradicionalni ponu­dbi vedno dodamo dve ma­kedonski jedi,« pravi Nežka, ki je odlična tudi v pripravi sladic. Tako se je odločila, da bo poleti kot alternativo klasičnim štrukljem gostom ponudila torto Pavlova, posebnost je buhtelj Valvasorček s suhimi slivami, jabolki in medom, včasih pripravi medene srčke Valvasor ...

Goste pa že na vhodu vsak dan pričaka tudi nova misel dneva, ki kaže na življenjski optimizem novih oskrbnikov. Ena takih misli se je denimo glasila: Če se dan slabo začne, to še ne pomeni, da bo tak ostal do večera. Še vedno se lahko spremeni v najlepši dan v življenju!