Na vrtu so zasadili šolski oreh. / Foto: Primož Pičulin

Imamo samo en planet

Na Osnovni šoli Orehek in podružnični šoli v Mavčičah so minuli petek pripravili Eko dan, ki so ga sicer načrtovali že v aprilu, da bi tako zaznamovali dan Zemlje.

V OŠ Orehek Kranj in PŠ Mavčiče bo ekološko resno, ampak zaradi podjetnih idej prav nič stresno,« so besede, s katerimi so minuli petek povabili na Eko dan, v sklopu katerega je šola odprla vrata tudi obiskovalcem iz lokalnega okolja. Vse dopoldne so učenci sodelovali v različnih delavnicah z ekološko tematiko, za zaključek pa so na šolskem vrtu posadili oreh, ki bo nudil zavetje tudi prihodnjim generacijam osnovnošolcev.

V sklopu Eko dneva so učenci urejali okolico šole, pripravili zbiralno akcijo odpadnega papirja ter izmenjevalnico oblačil, knjig in družabnih iger. Komunala Kranj je tako na Orehku kot v Mavčičah obiskovalcem prikazala nekatere svoje dejavnosti in vozila, na stojnicah na šolskem dvorišču pa so se s svojimi izdelki predstavili lokalni dobavitelji. Za posebno slastno delavnico je poskrbel kuharski mojster Bine Volčič. »Sprva smo z Eko dnevom nameravali zaznamovati 22. april, dan Zemlje, a nam je ponagajalo vreme, tako da smo ga pripravili na dan čebel, kar je prav tako močno povezano z našo tematiko,« je pojasnil ravnatelj Drago Zalar. Za učence so pripravili kar 13 različnih delavnic, na katerih so med drugim izdelali ptičje krmilnice in hotele za žuželke, uredili so eko vrtiček in čutno pot za najmlajše. »Na ta način smo želeli otrokom sporočiti, da se je treba zavedati, da imamo samo en planet in da vsako dejanje, ki pomaga k njegovi ohranitvi, šteje.« Kot se je izkazalo, so njihovi učenci že precej ozaveščeni. Tinkara Hafner je ob stojnici z rabljenimi oblačili poudarila, da ne smemo zavreči oblačil, ki so še povsem uporabna, bolje je, da jih zamenjamo z drugimi. Četrtošolka Evelin Podjed Primožič pa je brez zadrege pojasnila, kako se ločujejo odpadki in zakaj je to pomembno: »Tako jih namreč lahko ponovno uporabimo.« To so lahko v praksi spoznali pri stojnici podjetja Circular Shield, kjer so prikazali, kako iz tetrapaka nastane higienski papir. »OŠ Orehek kot prva šola v Kranju uporablja tovrsten higienski papir, sicer pa ga uporabljajo že v več kot sto šolah po Sloveniji,« je pojasnila Špela Gutnik iz omenjenega podjetja.

Za zaključek so na vrtu skupaj z županom Matjažem Rakovcem posadili šolski oreh, drevo, po katerem je kraj, v katerem je šola, dobil ime. »Drevesa morajo biti naši prijatelji; z vsakim drevesom, ki ga posadimo, naredimo nekaj dobrega, drevesa so pljuča Zemlje,« je poudaril ravnatelj.