Bodoči mladoporočenci so se razveselili odprave protikoronskih ukrepov, ki so v preteklih dveh letih močno vplivali tudi na izvedbo porok. / Foto: Tina Dokl

Poroke spet v porastu

Po dveh letih epidemije in letošnji sprostitvi omejitev v nekaterih upravnih enotah opažajo povečano zanimanje za sklepanje zakonskih zvez.

Kranj – Epidemija je v minulih dveh letih prekrižala načrte številnih parov, ki so nameravali skočiti v zakonski stan. Sedaj omejitev ni več, zaradi česar ponekod opažajo porast porok.

»Glede na pretekli leti letos beležimo povečano zanimanje za sklepanje zakonskih zvez,« so pojasnili na Upravni enoti (UE) Radovljica. Letos so do konca aprila izpeljali 53 porok, za zdaj pa imajo registriranih še 70 prijav za sklenitev zakonske zveze in približno 70 rezervacij termina, tako da do konca leta načrtujejo še okoli 150 poročnih obredov, so pa zabeležili nekaj odpovedi tujih parov zaradi razmer v Ukrajini. Lani so sicer imeli 194 porok, v predkoronskem letu 2019 pa 268.

Po covidu še vojna v Ukrajini

Na območju UE Radovljica je tudi Blejski grad, priljubljena poročna lokacija tudi med tujimi pari. »Povpraševanj je veliko. Za letos imamo trenutno prijavljenih 18 obredov, od tega smo jih pet že gostili. Slovenski pari si običajno želijo zasebnost, kar pomeni, da so na poročni lokaciji sami s svati. Na Blejskem gradu to ni možno, saj so prisotni tudi naključni obiskovalci,« je povedala Lea Ferjan, vodja trženja na Zavodu za kulturo Bled. Leta 2019 so, denimo, poročili 31 parov, od tega le pet slovenskih, po epidemiji pa je domačih parov občutno več kot tujih. Leta 2020 so imeli skupno le šest porok, lani pa 14. Tuji pari poroko načrtujejo vsaj leto ali dve vnaprej, slovenski pa jo izpeljejo v krajšem obdobju, zato med letom prejmejo dodatne prijave, je pojasnila Ferjanova. Kot opaža, so ljudje postali bolj negotovi in previdni. »Po covidu nas je presenetila še vojna v bližnji Ukrajini in tudi ta vpliva na trenutni položaj, da so se povpraševanja zmanjšala. Začetek leta je bil precej bolj optimističen. Poročajo se resni in zreli ljudje, ki imajo radi stabilnost. Ta pa trenutno ni zagotovljena,« je še razložila.

Na UE Kranj opažajo, da je zanimanje za poroke približno takšno kot v letih pred epidemijo. Letos je bilo na njihovem območju že sklenjenih 50 zakonskih zvez, do konca leta pa jih je trenutno prijavljenih še 185. Ocenjujejo, da bo sklenjenih zakonskih zvez še bistveno več, predvsem pa pričakujejo porast porok v uradnih prostorih. Lani so sicer imeli 309 porok, tri manj kot leta 2019.

Tudi na UE Jesenice opažajo povečano zanimanje za poroke. Do sredine maja so prejeli 37 prijav poročnih obredov, poleg tega imajo še nekaj rezerviranih terminov. Podobno je bilo pred epidemijo, saj so v enakem obdobju leta 2019 imeli 36 prijav. Do sredine maja so sicer sklenili 21 zakonskih zvez, lani pa se je na njihovem območju poročilo 64 parov.

Med epidemijo celo več porok

V UE Škofja Loka so letos že izvedli 25 porok, za zdaj pa je že prijavljenih še 90. V času epidemije niso zaznali upada, saj so imeli lani in predlani celo nekaj več porok kot leta 2019, ko jih je bilo 150. »Pri rezervacijah opažamo, da se je znatno povečalo število porok izven uradnih prostorov. Bodoči zakonci želijo dokaj pogosto imeti poročni obred na lokaciji, kjer se jim nadaljuje obred s poročnim slavjem,« je povedal načelnik Bojan Miklavčič.

Na UE Tržič ne opažajo povečanega zanimanja za sklepanje zakonskih zvez. »V letu 2022 smo imeli deset porok, načrtovanih pa jih imamo približno trideset,« so razložili. Lani so sicer poročili 31 parov, dva manj kot leta 2019.