Učence blejske osnovne šole so pretekli teden v šolo »vozili« pešbusi. / Foto: Tina Dokl

Do blejske šole »vozili« pešbusi

Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu spodbuja učence k izbiranju trajnostnega načina prihajanja v šolo.

Bled – V preteklem tednu so se učenci blejske osnovne šole v šolo »vozili« s t. i. pešbusom. »V šolo so se odpravili peš v organiziranih skupinah in spremstvu učiteljev po določenih poteh in stalnem urniku,« je pojasnila Saša Zupan, ena izmed učiteljic, ki je otroke pospremila do šole. Pešbusi so »odpeljali« vsak dan ob 7.30 s štirih lokacij na Bledu, z ene lokacije pa ob 7.45. »Dnevno se nam je pridružilo skupno od šestdeset do sto otrok,« je dodala.

Z akcijo želijo na šoli prispevati k zmanjševanju motoriziranega prometa in zmanjšanju okoljskih obremenitev, obenem pa podpirati trajnostno mobilnost. »Otroke želimo spodbuditi, da v šolo prihajajo peš, s skirojem ali kolesom, s šolskim avtobusom, tudi s kombiniranim potovanjem, pri čemer del poti morda opravijo z avtomobilom, zaključni del pa peš, ali pa s skupinsko vožnjo z avtomobilom, kjer en starš pripelje več otrok,« je poudarila. Otroke ob tej priložnosti učijo tudi varnostnih pravil v prometu, predstavijo jim prometne znake in pravila pri prečkanju ceste na prehodu za pešce.

Prvošolec Tor Nierdorfer nam je zaupal, da se v šolo običajno pripelje z avtomobilom, tokrat pa je šel peš, in kot je dodal, je bolje iti peš kot z avtom, saj se na ta način razgibaš. Drugošolec Leon Lah gre v šolo vedno peš, pridruži se mu prijatelj Filip. »Na poti moram biti pozoren na promet in prometne znake, kot so stop znak, omejitev hitrosti in cona za pešce,« je povedal. Nejc Pogačnik iz četrtega razreda pa gre v šolo najraje s skirojem. »Ko grem s skirojem, si vedno nadenem čelado, pazljiv sem pri prehodih za pešce, vozim počasi in previdno. Na ta način se nadiham svežega zraka, srečam prijatelje in ne onesnažujem okolja,« je dodal.

Podružnični osnovni šoli Bohinjska Bela in Ribno bosta akcijo predvidoma izpeljali v tednu od 16. do 22. maja.