Pohvalo je prejela tudi predsednica gorenjskega območnega odbora Mira Stušek. / Foto: Tina Dokl

Jubilej gorenjskega hospica

Gorenjski odbor Slovenskega društva Hospic letos praznuje dvajsetletnico delovanja. Jubilej so prejšnji teden zaznamovali s svečanostjo v Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica.

»Spremljanje umirajočega je na videz ena najtežjih stvari, zato številni mislijo, da tega ne bi zmogli, a to ni res. Spremljanje terminalnega bolnika zmore vsakdo, saj umirajoči s svojim odnosom do življenja, ki ga zapuščajo, spremljevalca bogatijo.«

Radovljica – Slovensko društvo Hospic na Gorenjskem od leta 2002 organizirano pomaga bolnikom premostiti težko pot v času poslavljanja od življenja. Prav tako pomagajo otrokom, mladostnikom in odraslim lajšati stiske ob žalovanju in pri spopadanju z bolečino ob izgubi najdražjih oseb. Območni odbor Gorenjska je 9. maja na Jesenicah ustanovilo nekaj slušateljic prvega in drugega šolanja novih prostovoljcev pod vodstvom Štefke Ferbežar, ki je postala tudi prva predsednica gorenjskega odbora društva, in je sprva deloval na območju Zgornje Gorenjske. Od preselitve sedeža v Radovljico so se razširili na celotno Gorenjsko.

V dvajsetih letih so opravili mnogo sočutnega dela, zamenjale so se prostovoljke in predsednica, leta 2015 so zaposlili strokovno delavko, obenem so ohranili ter poglobili duh hospica. Trenutno imajo 22 prostovoljk, od tega jih je 15 aktivnih. Samo v zadnjih treh letih so spremljali 109 umirajočih in podpirali 150 njihovih svojcev. V zadnjem letu in pol so se vodja žalujočih in druge prostovoljke pogovarjale z 92 žalujočimi, od tega z desetimi otroki, sedem jih je odšlo tudi na tabor žalujočih otrok. »Ena naših tem je tudi izpuščanje življenja, saj se zavedamo, da kakršnokoli izpuščanje vedno boli, a brez njega v življenju preprosto ne gre. Pri izpuščanju življenja je pomemben naš odnos do zdravja in bolezni, ki ga prinesemo iz družine, v kateri smo odraščali. Če se je bolezen v družini vselej odrivala ali prikrivala otrokom, potem ni bilo možnosti, da bi spoznali in sprejeli, da bolezen in smrt spadata k življenju,« je dejala predsednica gorenjskega območnega odbora Mira Stušek in dodala: »Spremljanje umirajočega je na videz ena najtežjih stvari, zato številni mislijo, da tega ne bi zmogli, a to ni res. Spremljanje terminalnega bolnika zmore vsakdo, saj umirajoči s svojim odnosom do življenja, ki ga zapuščajo, spremljevalca bogatijo. Pomembno je, da bolnike podpremo v njihovem dostojanstvu življenja in tudi smrti.«

Na svečanosti so zbrane nagovorili še ustanoviteljica in prva predsednica Hospica na Gorenjskem Štefka Ferbežar, predsednica Slovenskega društva Hospic Renata Jakob Roban, psihiatrinja iz bolnišnice Begunje Daša Troha, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman in radovljiški župan Ciril Globočnik. Ob tej priložnosti so se zahvalili 15 aktivnim prostovoljkam in jim podelili pohvale za neomajno predanost pri pomoči bolnikom, svojcem in žalujočim. Praznovanje s kulturnim programom so sklenili v želji, da nihče ne bi ostal s svojo težko boleznijo ali žalovanjem sam. »Tu smo, da pomagamo, podpremo in omilimo stiske,« je še poudarila Stuškova.