Cvetoča Golica / Foto: Miro Podgoršek

Med narcise ta konec tedna z brezplačnim avtobusom

Cesta v Planino pod Golico in Javorniški Rovt bo ta konec tedna zaprta za osebna vozila, na ogled narcis bodo obiskovalce vozili brezplačni avtobusi.

V času cvetenja narcis bo v Planini pod Golico potekalo več dogodkov, in sicer v soboto, 28. maja, Miss narcis, pohod po Stari rudni poti in vzdržljivostni tek 6 ur Španovega vrha. Prvo junijsko soboto pa pripravljajo prireditev Planica pod Golico.

Jesenice – V vaseh pod Golico narcise že cvetijo, za zdaj v nižjih predelih, Golica pa se bo v belo odela predvidoma konec meseca. Ker v maju vasi pod Golico obišče veliko obiskovalcev, bo Občina Jesenice tudi letos ob koncih tedna organizirala javni prevoz v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Že ta konec tedna (v soboto in nedeljo) bo tako cesta za osebna vozila v omenjeni vasi zaprta, zapore bodo sledile še 21. in 22. ter 28. in 29. maja. Obiskovalci bodo svoja vozila lahko brezplačno parkirali pred stavbo Občine Jesenice, zatem pa se z brezplačno izredno avtobusno linijo, ki bo med 7. in 17. uro vozila najmanj vsako polno uro, v bolj zasedenem času pa še pogosteje, zapeljali v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Avtobusi bodo ustavljali tudi na vseh avtobusnih postajališčih proti vasema.

Zapora bo veljala le v lepem vremenu, aktualne informacije in vozni red so objavljeni na spletni strani jesenice.si/mednarcisezbusom. S projektom Med narcise z busom na Občini Jesenice želijo zmanjšati promet v občutljivem okolju karavanških vasi in na ta način poskrbeti za trajnostno mobilnost.

Na Jesenice se obiskovalci lahko pripeljejo tudi z vlakom ali avtobusom in naprej z brezplačnim avtobusom. »Tako lahko obiskovalci od doma do narcisnih poljan pridejo, ne da bi zagnali svoj avto,« je povedal Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki Občini Jesenice pomaga pri izvedbi projekta.