Spominsko ploščo sta v družbi družine Janeza Omana odkrila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Škofja Loka Tine Radinja. / Foto: Tina Dokl

Odkrili spominsko ploščo Ivanu Omanu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Škofja Loka Tine Radinja sta v družbi družine Janeza Omana, ki je gospodar na domači kmetiji v Zmincu, odkrila spominsko ploščo Ivanu Omanu, kmetu, slovenskemu domoljubu in narodnemu buditelju, članu predsedstva Republike Slovenije ter častnemu občanu Škofje Loke.

Zminec – Datum odkritja spominske plošče je simboličen, saj prav danes, 12. maja, mineva 34 let od ustanovitve Slovenske kmečke zveze, današnje Slovenske ljudske stranke (SLS), katere prvi predsednik je bil Ivan Oman.

Na to so na priložnostni prireditvi ob odkritju spominske plošče na Omanovi domačiji pri Karlinu v Zmincu spomnili tudi govorniki.

Zbrane, med katerimi so bili številni nekdanji in sedanji politiki, predsednik prve demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle pa tudi sestre Ivana Omana Poldka, Minka in Francka ter otroci Marija, Janez, Monika, Anka, Tatjana in Igor, je najprej nagovoril škofjeloški župan Tine Radinja.

»V naši tisočletni zgodovini je bilo mnogo slavnih, zaslužnih in znanih Ločank in Ločanov. Ivan Oman ima med njimi prav posebno mesto. Njegova zavezanost za javno, za skupno dobro, pripravljenost, da poleg skrbi za kmetijo in družino naredi ogromno za to, da bi bilo v Sloveniji bolje, je tisto, po čemer se ga spominjamo. Verjamem, da se bo s simbolnim dejanjem, odkritjem spominske plošče, ta spomin ohranjali in prenašal naprej,« je povedal župan Radinja.

»Zaradi dela v Slovenski kmečki zvezi, predsedstvu Republike Slovenije ter v začetkih novega poglavja slovenskega parlamentarizma, zlasti pa zaradi njegove popolne premočrtnosti in predanosti samostojni neodvisni Sloveniji Ivana Omana danes štejemo med najpomembnejše politične voditelje novejše slovenske politične zgodovine,« je poudaril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in spomnil, da je ena od dvoran v predsedniški palači poimenovana tudi po Ivanu Omanu.

»Kot predsednik Republike Slovenije sem družini Oman hvaležen, da z razumevanjem sprejema pomen dediščine zanje pa tudi za vse Slovence pomembnega Ivana Omana, narodnega voditelja,« je tudi povedal predsednik Pahor.

Zbrane je po slovesnem odkritju spominske plošče in blagoslovu, ki ga je opravil Matej Nastran, župnik pri sv. Jakobu v Škofji Loki, nagovoril tudi Janez Oman, gospodar na Omanovi kmetiji v Zmincu, za kulturni program pa sta poskrbela Škofjeloški oktet ter pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner.