Jogurtove kocke z medom

Osvežilna jogurtova krema z medom je ujeta med dve plasti puhastega čokoladnega biskvita.

Jogurtove kocke z medom so ena tistih slaščic, ko se nikakor ne moremo ustaviti samo pri enem kosu.

Za pripravo jogurtovih kock z medom potrebujemo: za biskvit: 70 g moke, 30 g kakava, 40 g čokolade v prahu, 6 jajc, polovico pecilnega praška, 150 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 6 žlic olja, ščep soli; za navlažitev biskvita: 1,5 dl mleka; za kremo: 300 g grškega jogurta ali skyra, 140 g medu, 4 dl smetane, 6 listov želatine.

Najprej se lotimo priprave biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav, čokolado v prahu, pecilni prašek in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo do polovice, jim dodamo sladkor, vaniljev sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten. V sneg postopoma umešamo rumenjake in prilijemo olje. Nato umešamo še mešanico moke. Velik pekač od pečice prekrijemo s peki papirjem in nanj vlijemo pripravljeno maso za biskvit. Poravnamo po celotni površini pekača in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga zvrnemo na vlažno kuhinjsko krpo ter pustimo, da se ohladi.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo kremo: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. V kozico vlijemo 1 dl smetane in dodamo med. Segrevamo, da se med stopi in odstavimo s štedilnika. Dodamo ožeto želatino in mešamo, da se ta raztopi. Medeno mešanico smetane in želatine nekoliko ohladimo. Preostalo smetano stepemo. Nato skupaj zmešamo grški jogurt in ohlajeno medeno mešanico smetane in želatine. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje kock: Ohlajenemu biskvitu odstranimo peki papir in ga prerežemo po sredini, tako da dobimo dva enako velika pravokotnika. Prvi pravokotnik položimo v pekač in ga namočimo s toplim mlekom. Nanj enakomerno nadevamo kremo in nanjo položimo drugi biskvit. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi, nato pecivo narežemo na kocke.