Poleg alkohola nadzirali tudi hitrost in tovornjake

Kranj – Danes se končuje prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. A gorenjski policisti so minule dni svoje nadzore usmerjali tudi na druga področja, ne samo na alkohol.

Pred dnevi so tako na območju Kranja poostreno preverjali tovorna vozila. Kontrolirali so 32 tovornih in osebnih vozil ter opravili 15 tehtanj. Ugotovili so 17 kršitev prometnih pravil, in sicer zaradi prekoračitve teže, nepravilno naloženega in pritrjenega tovora, neustreznih pnevmatik, dovoljenja za izredni prevoz, hitrosti, luči in varnostnega pasu. Konec tedna so prometni policisti poostreno nadzirali hitrost vožnje. Obravnavali so 61 prekoračitev hitrosti. V enajstih primerih je šlo za prekoračitve v naselju, v preostalih 50 meritvah pa za prehitro vožnjo na avtocesti. Na omejitvi 110 km/h je bila najvišja hitrost 178 km/h, na omejitvi 130 km/h pa 192 km/h.

Poostren nadzor nad alkoholom pa so izvedli v soboto. Ustavili so 227 voznikov in odredili 221 preizkusov alkoholiziranosti. Pod vplivom alkohola jih je bilo deset; pri sedmih je bil rezultat do 0,52 mg/l alkohola, pri treh pa nad to vrednostjo – od 0,95 mg/l do 1 mg/l (kolesar). Med nadzorom so policisti obravnavali še več drugih kršitev prometnih pravil, so še sporočili s Policijske uprave Kranj.