Fotografska razstava bo v Galeriji Kranjske hiše na ogled do konca maja.

Narava v mojem objektivu

Fotografska razstava Narava v mojem objektivu Jurija Kurilla gledalca v veliki meri nagovarja skozi portrete živali in rastlin.

Kranj – V križnem hodniku, ki povezuje Tavčarjevo ulico in Glavni trg v Kranju, se vse leto vrstijo številne razstave različnih likovnih umetnikov, fotografov in avtorjev celovitih vizualnih projektov. Gre za Galerijo Kranjske hiše, kjer tokrat fotografska dela razstavlja Jurij Kurillo, sicer zdravnik, danes pa tudi častni in še zelo aktivno prisoten član Fotografskega društva Janez Puhar Kranj.

Dr. Kurillo fotografira in razstavlja od leta 1960 dalje. Sodeloval je na številnih razstavah doma in v tujini, za svoja dela pa je prejel tudi številna priznanja in nagrade. Med drugim mu je leta 1992 takratna skupščina Občine Kranj za razvoj slovenske naravoslovne fotografije prisodila veliko Prešernovo plaketo. V galeriji si tokrat lahko do 31. maja ogledate 27 njegovih del. Na njih avtor predstavlja rastline in živali, fotografirane od blizu.

Razstavo z naslovom Narava v mojem objektivu je Biserka Komac opisala z naslednjimi besedami: »Ko pripravi svojo razstavo gospod Jurij Kurillo, dr. med, dolgoletni član Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, bomo zagotovo na njej občudovali fotografije iz žive narave. Prek svojega objektiva nam, z veliko ljubezni do nje, odstira podobe živalskega in rastlinskega sveta. Motivira ga cvetje, od črnega teloha, velikonočnice, žafrana do lepega čeveljca in še mnogih drugih; opazi in ujame v posnetek vse vrste pisanih žuželk, med katerimi so morda najlepši metulji, celo zelo redek jamamaj je med njimi, in potem nas prek zlate jeseni popelje še v morske globine. Iz njegovih del veje sporočilo nam vsem, da je narava nekaj velikega in majhnega obenem, da je neizmerno bogata, a tudi krhka v svoji ranljivosti. Da nam je dana vsem v varstvo, privoščimo vse to tudi našim potomcem.«