Učenci in učitelji OŠ Staneta Žagarja Kranj so se v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Cultural festivals konec marca udeležili srečanja v grškem mestu Prygos. / Foto: arhiv šole

Predstavili naše plese

Učenci in učitelji Osnovne šole (OŠ) Staneta Žagarja Kranj so se v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Cultural festivals (Kulturni festivali) konec marca udeležili srečanja v grškem mestu Prygos.

Pri omenjenem projektu Erasmus+ OŠ Staneta Žagarja sodeluje s šolami v Grčiji, na Madžarskem in v Romuniji. V okviru projekta se osredotočajo na spoznavanje lastne kulture in kultur ostalih sodelujočih držav: spoznavajo in primerjajo različne narodnosti, religije, lokalno glasbo, legende, kulturne in naravne znamenitosti, običaje, navade ...

Osrednja tema tokratne aktivnosti učenja in poučevanja je bila po besedah učiteljice Polone Zevnik razširjanje lokalne glasbe. »Partnerske šole so predstavile svojo tradicionalno in popularno glasbo in plese,« je pojasnila in dodala, da je zbrane še posebno očarala pesem Zelena dežela skupine Victory, ki jo je zapela učenka njihove šole Dora Stepanović. Na ta način so sodelujočim poskušali približati lepote Slovenije. »Slovenija se lahko pohvali z bogatim ljudskim izročilom tudi na področju ljudskih plesov. Učencem iz omenjenih držav so osnovnošolci iz Žagarjeve šole predstavili tri plese: vrečo šivat, križano polko in rašplo. Plesi so bili vrstnikom iz drugih držav tako všeč, da so se jih želeli naučiti in so jih na koncu predstavitve tudi že zelo dobro odplesali.« Kot del slovenskega ljudskega izročila je nekaj učencev njihove šole predstavilo tudi v angleščino preveden mit o Zlatorogu, ki so ga ob glasbeni podlagi prebrali na lokalni radijski postaji. »Izkušnja je bila nepozabna, pravijo otroci, ki so prvič doživeli čar radijskega mikrofona.« Med številnimi z glasbo in plesom povezanimi dejavnostmi je poudarila še posebno plesno-glasbeno koreografijo, s katero so v svet poslali sporočilo, da si želijo miru in svobode za vse prebivalce Zemlje. »Na travniku pred vhodom v čudoviti park na gori bogov, Olimpu, so učenci v ritmičnem korakanju ob zvokih bobna oblikovali mednarodni simbol miru. Na obrazu so imeli bele maske, ki so jih dan prej iz mavca izdelali na likovni delavnici. Bilo je čustveno, spokojno in pretresljivo.« Izdelovali so še senčne lutke ter se učili plesov v ritmih srednjeveške glasbe in tradicionalne grške pesmi. Spoznavanje kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Grčije so končali v Atenah.

Zadnje srečanje v okviru projekta Erasmus+ Cultural festivals bo konec maja potekalo v Kranju, je še napovedala Polona Zevnik.