Tuzelska vrata

Tuzelski kanton

Tuzla (1)

Turistični novinarji Slovenije smo se odzvali povabilu Turističnega urada Tuzelskega kantona in se pred velikonočnimi prazniki za tri dni odpravili na obisk Tuzelskega kantona, začenši z raziskovanjem mesta Tuzla.

Po velikosti je Tuzla tretje največje mesto v Bosni in Hercegovini (BiH) in sedež omenjenega kantona, bosansko Tuzlanskega kantona. V njem najdemo mesta, ki so razkošna in glamurozna, spet druga enostavnejša in skromna, ljudje pa so izjemno prijazni, odprti in srčni. Kanton sestavlja trinajst občin: Banovići, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla in Živinice. Najvišji vrh Konjuh je visok 1326 metrov. Poleg Tuzle smo si ogledali še Kladanj, Gradačac in Srebrenik.

Iz Ljubljane je pot do Tuzle z majhnim avtobusom trajala slabih osem ur. V mestu sta nas sprejela Miralem Mešković, vodja Turističnega urada Tuzelskega kantona, ter vodja Turističnega urada Tuzla Amra Jaganjac. Pivo Tuzlanski pilsner, njihovo domače žganje oziroma domača »šljiva« za dobrodošlico ter mesni okusi na krožnikih, so bili naš prvi stik z njihovo, turistom tako ljubo kulinarično ponudbo. Čevapčiči, ražnjiči, jagnjetina, teletina iz sača, nekaj krompirja za spremljavo in zelenjava. Naši želodčki so po dolgi poti »ploskali« od veselja.

Sledil je ogled mesta, kjer smo izvedeli tudi nekaj o zgodovinskih in kulturnih ter naravnih bogastvih samega kantona.

Trg svobode je glavni trg v Tuzli in tudi največji v BiH. Zavzema površino 10.500 kvadratnih metrov. Na njem najdemo kulturno-zgodovinske spomenike iz različnih zgodovinskih obdobij. Na trgu so odkrili tudi arheološko najdišče z ostanki iz neolitika. Glavno mesto na trgu pripada fontani, ki ima obliko posode za kuhanje soli. Tuzla je namreč znana tudi po svojem naravnem bogastvu – soli, zato jo ljudje poznajo pod imenom mesto na zrnu soli. Poleg še nekaterih zgodovinskih stavb, na primer Čaršijske džamije, ki datira v 16. stoletje, so na trgu tudi stavbe iz obdobja Avstro-Ogrske. Na severni strani pa je postavljena skulptura, ki simbolizira steček (videti je kot neke vrste kameni sarkofag, označuje grobišče), kjer so na marmornih ploščah izklesani ornamenti iz srednjeveških nagrobnih spomenikov.

V glavni tuzelski coni za pešce ali korzu, kot jo imenujejo, naletimo na kipa dveh velikanov, slikarja Ismeta Mujezinovića in Mehmeda - Meše Selimovića, enega najpomembnejših jugoslovanskih pisateljev. Obiskovalci Tuzle kipa radi izkoristijo za selfije.

Tik preden s promenade pridemo na Trg svobode, je tu še znameniti Trg kapija oziroma trg Tuzelska vrata. Ime je ostalo ohranjeno zaradi njegove funkcije. Govorimo namreč o enem od štirih vhodov v utrjeni del mesta, ki je bil uničen z avstro-ogrsko okupacijo leta 1878. Sam trg je znan še po enem nič kaj prijetnem dogodku iz še ne tako oddaljene zgodovine – 25. maja 1995 se je tu zgodila tragedija. Trg je bil tarča obstreljevanja z granatami in 71 ljudi je izgubilo življenje, več kot 150 pa jih je bilo ranjenih. V spomin na ta dogodek in preminule žrtve je na »vratih« spominska plošča, na kateri so zapisana imena umrlih. (Se nadaljuje)