Martin Zupanc, Gregor Jelnikar, Darko Krstev

Trije mladi chefi

Tako so naslovili petkovo večerjo v radovljiški Hiši Linhart, ki je bila obenem tudi uvod v Festival čokolade v Radovljici. Ni šlo za popolnoma nov dogodek, saj so ga v preteklosti na Gorenjskem že gostili, vseeno pa je požel kar lepo mero zanimanja. Mize v Hiši Linhart, kjer po novem ustvarja Uroš Štefelin z ekipo, pod njegovim budnim očesom pa se kali v kuharskega mojstra Martin Zupanc, so bile razprodane, vzdušje prijetno. Za večerjo so tako poskrbeli že omenjeni Martin Zupanc ter Darko Krstev in Gregor Jelnikar, ki sta se kalila (in se še) v kuhinjah Igorja Jagodica v ljubljanskem Strelcu ter Bineta Volčiča v Monstera bistroju. Pravzaprav je Jelnikar kar glavni šef kuhinje v Monsteri, medtem ko Volčiča še lahko gledamo v vlogi žiranta v oddaji MasterChef Slovenija, se pa že vse glasneje govori, da se bo priljubljeni kuharski obraz z družino kmalu z Gorenjskega preselil na Goričko.

Šesthodni meni so si mladi kuharski mojstri porazdelili, vsak je poskrbel za dve jedi – sicer pod budnim očesom zgoraj omenjenih mentorjev, a kot smo izvedeli, so mlade kuhalnice poskrbele za vse, od idejne zasnove jedi do končne realizacije na krožnikih. Na krožnikih je našla svoj prostor tudi čokolada – nekje bolj, nekje manj diskretno. Jedi so pospremila tudi izbrana slovenska vina, k sladici pa so postregli portovec.

Pod prvi krožnik se je podpisal Martin Zupanc. Okušali smo Zupanovega sulca z beluši in drobljencem planinskega čaja, kakavom in beluševo juhico. Njegova je bila tudi glavna jed: glazirana govedina s čokolado, hren, solata. Jelnikar je pripravil drugi krožnik: jelenov tatar s čokolado in jabolki, jurčkovim kečapom, mavrahi, divjimi zelišči in smrekovim oljem. Njegov je bil še četrti krožnik z ješprenčkovo rižoto, sipo, lardom, svinjsko krvjo, regratom in dehidriranim rumenjakom, ki je name kljub morda nič kaj posebnemu videzu na krožniku z okusi naredil izjemen vtis. Poleg Zupančeve govedine ter čokoladne sladice Darka Krsteva mi je bila črna rižota najbolj všeč. Krstev je pripravil še krožnik z raco, rabarbaro in molejem s kakavom.

Lahko rečemo, da se je tokrat na krožnikih veliko dogajalo, saj je vsak mladi kuhar sebe poskusil predstaviti v kar najboljši luči, kar jim je na koncu tudi uspelo. Z nekaj treme sicer, a po takšni predstavi bomo za tokratne kulinarične »režiserje«v prihodnosti zagotovo še slišali.