Na kopališču Pustotnik sta Janez Žakelj (na fotografiji na desni) in Gašper Kleč odprla malo čistilno napravo. / Foto: Tanja Mlinar

Za večjo kakovost Poljanske Sore

Na kopališču Pustotnik v Žireh so v okviru projekta Vodni viri Škofjeloškega minuli četrtek odprli malo čistilno napravo.

Žiri – Z investicijo v malo čistilno napravo na kopališču Pustotnik je Občina Žiri infrastrukturno uredila lokacijo ter zagotovila trajno izboljšanje kakovosti Poljanske Sore in zmanjšanje obremenjenosti reke z odpadnimi vodami, so pojasnili na občini. Čistilno napravo so uredili v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora, in sicer v sklopu projekta Vodni viri Škofjeloškega, za katerega so pridobili tudi evropska sredstva.

Na kopališču Pustotnik so uredili biološko čistilno napravo zmogljivosti deset enot, ki pa jo bo po potrebi možno nadgraditi, je razložil Andrej Poljanšek z Občine Žiri. Verjame, da bo zadostovala vsaj za pet let. Namenjena je obiskovalcem rekreacijsko-turističnega centra Pustotnik, Konjeniškega kluba Žiri in sprejemu fekalij avtodomov. Po besedah župana Janeza Žaklja so poleg čistilne naprave poskrbeli še za odvodnjavanje in komunalno infrastrukturo, tako da bodo lahko uredili počivališče za avtodome. Dela so bila vredna 18 tisoč evrov, vrednost celotnega projekta pa je 91 tisoč evrov, od tega je 77 tisoč evrov evropskih sredstev, je pojasnil direktor Razvojne agencije Sora Gašper Kleč. Po vgradnji čistilne naprave po njegovih besedah sledi še popis in analiza vodnih virov na Škofjeloškem, v nadaljevanju bodo izdali tudi zbornik in posneli promocijski film. »Naš cilj je dvig zavedanja o pomenu vodnih virov – da jih ohranimo čiste tudi za zanamce. V prihodnosti bo voda strateški vir, kot je danes nafta.« Namen projekta je tako ozavestiti prebivalce LAS loškega pogorja o pomenu ohranjanja in varovanja vodnih virov ter z zbiranjem podatkov in zgodb o vodnih virih ohraniti snovno in nesnovno dediščino območja.