V Dvorcu Visoko so ministru za kulturo Vasku Simonitiju predstavili uspešno izvedene projekte s področja kulturne dediščine. / Foto: Gorazd Kavčič

V Dvorcu Visoko upravičili vložke ministrstva

V Dvorcu Visoko so včeraj gostili ministra za kulturo Vaska Simonitija. Predstavili so mu projekte, ki so jih uspešno izvedli tudi s pomočjo sredstev ministrstva.

Župana veseli, da so v času sedanjega ministra začeli več pozornosti namenjati kulturnim objektom tudi na podeželju, zato so bili tudi njihovi projekti deležni izdatnih sredstev na razpisih ministrstva.

Visoko – Minister Simoniti si je ogledal prenovljene prostore Dvorca Visoko, predstavili pa so mu tudi načrte v zvezi s sosednjim gospodarskim poslopjem, ki ga s pomočjo sredstev ministrstva obnavljajo ta čas. Minister je bil po ogledu dvorca navdušen nad že opravljenimi deli, zato je ocenil, da so upravičili tudi vložke ministrstva v objekte na Visokem. Kot pravi, se namreč vsi zavedajo pomena tega območja, in verjame, da so doslej opravljena dela lahko vsem v zadovoljstvo.

Zgodbo oživljanja posestva na Visokem so po besedah župana Milana Čadeža začeli pisati pred desetimi leti, ko so najprej uredili vhodno vežo in sobo ob njej, v povezavi z lokalnim gostincem pa omogočili gostinsko ponudbo na vrtu. Župana veseli, da so v času sedanjega ministra začeli več pozornosti namenjati kulturnim objektom tudi na podeželju, zato so bili tudi njihovi projekti deležni izdatnih sredstev na razpisih ministrstva. Tako so bili uspešni tudi pri pridobivanju sredstev za gospodarsko poslopje na Visokem, ki ga obnavljajo ta čas. »Dvoredni obokani prostor v nekdanjem hlevu bomo preuredili v večnamenski prostor, ki bo v prvi vrsti namenjen za pripravo svatb, saj se poroke na Visokem odvijajo že od leta 2013.« Na razpisu ministrstva so za obnovo prejeli 200 tisoč evrov, še približno toliko sredstev bodo primaknili tudi sami. Sočasno z obnovo spodnjega prostora bodo uredili še temelje objekta in odvodnjavanje, nova bosta tudi fasada in streha. Dela bodo po županovih napovedih končali do konca poletja. Na občini so že oddali prijavo tudi na razpis v okviru načrta za okrevanje in odpornost, kjer se nadejajo še dodatnih sredstev za nadaljevanje obnove gospodarskega poslopja, kjer naj bi po obnovi v sodelovanju z Medicorjem zaživel rehabilitacijski center za bolnike po operaciji srca in ožilja. »V podstrešnem delu pa bomo uredili sobe s petdesetimi posteljami.« Ureditev kompleksa dvorca bodo zaokrožili z novim pokritim lesenim mostom čez Poljansko Soro na mestu, kjer je bil že v preteklosti.

Po besedah ministra Simonitija jim ni težko odobriti sredstev za projekte, ki prinašajo viden napredek in pozitivne učinke ne samo na ravni občine, ampak tudi širše, kot je tudi v primeru dvorca na Visokem. Verjame, da se bo na Visokem v prihodnosti oblikoval kulturni, turistični in zdravstveni kompleks, ki bo privabil še več obiskovalcev.