Zmagovalno ajdovo hrustljavo pralino so izdelali v Radolški čokoladi. Sestavljena je iz treh komponent: hrustljave lokalne ajde, mlečne čokoladne kreme in ganaša karamele, z dodatkom soli in naribane pomarančne lupinice. / Foto: Turizem Radovljica

Zmagala je kombinacija čokolade, ajde in karamele

V eni najbolj prepoznavnih evropskih čokoladnic so že izbrali naj pralino letošnjega Festivala čokolade, ki se konec meseca po dveh letih vrača v Radovljico, tokrat v grajski park. Za najboljšo sta mojster Jozef Zotter in njegova hči Julia izbrala bio ajdovo hrustljavo pralino, ki so jo izdelali v novi radovljiški čokoladnici Radolška čokolada.

Pri ocenjevanju sta Jozef in Julia Zotter poudarek dala kombinacijam okusov, izvirnosti ter sovpadanju vizualne podobe z obljubo okusa pralin.

Radovljica – Konec meseca bodo po dveh letih v Radovljici spet organizirali priljubljeni Festival čokolade. Predzadnji konec tedna v aprilu se bo v grajskem parku predstavilo okoli dvajset čokoladnic iz Slovenije in tujine, za uvod pa je organizator, zavod Turizem in kultura Radovljica, že pripravili tekmovanje za naj pralino in kot najboljšo izbrali bio ajdovo hrustljavo pralino, ki so jo izdelali v čokoladnici Radolška čokolada. Radovljiški Festival čokolade spodbuja slovenske čokoladnice, da vsako leto ponudijo nove izdelke, pri čemer prednost daje ročno izdelanim pralinejem, pojasnjuje vršilka dolžnosti direktorice radovljiškega zavoda za turizem Kaja Beton. Ocenjevanje za naj pralino festivala pa daje slovenskim čokoladnicam priložnost, da pokažejo novosti ter izrazijo svojo ustvarjalnost v vedno novih okusih, oblikah in tehnikah izdelave, dodaja.

Na tekmovanje se je prijavilo pet slovenskih čokoladnic: Bon Bon čokoladni atelje, Čokoladnica Lucifer, Čokoladnica Rajska ptica, Radolška čokolada in Molinet hiša čokolade. Vsaka čokoladnica je na izbor poslala dve različni pralini. Izbor za naj pralino letošnjega Festivala čokolade so pripravili v eni najbolj prepoznavnih evropskih čokoladnic, avstrijski čokoladnici Zotter, ki svojo zgodbo gradi na pravični trgovini s čokolado, trajnostnem delovanju. Deset pralinejev sta okušala ustanovitelj in lastnik Josef Zotter ter njegova desna roka na področju razvoja izdelkov, hči Julia Zotter. Ocenila sta videz, izvirnost, okus in tehnično dovršenost.

»Josef Zotter je pohvalil tehnološko dovršenost vseh prispelih pralinejev, Julio Zotter pa je presenetila raznolikost izdelkov, saj se okusi niso podvajali. Pri ocenjevanju sta poudarek dala pravim kombinacijam okusov, izvirnosti ter sovpadanju vizualne podobe z obljubo okusa. Po prvem okušanju sta poudarila izjemno težko nalogo, saj je bilo kakovostnih več izdelkov. To se je izkazalo tudi po seštevku točk, saj sta se na drugo in tretje mesto uvrstili po dve pralini,« je pojasnila Betonova.

Na koncu je največ točk prejela bio ajdova hrustljava pralina (Radolška čokolada), na drugem mestu sta bili z enakim številom točk strastna pasijonka (Bon Bon čokoladni atelje) in pralina Olivija (Čokoladnica Lucifer), na tretjem pa bananin piškotek (Bon Bon Čokoladni Atelje) in karamela z okusom zaseke (Čokoladnica Molinet). Najboljše praline bodo na festivalu predstavljene na svojih razstavnih prostorih s posebnim napisom.

Dogajanje letošnjega Festivala čokolade bo sicer letos zgoščeno v radovljiškem grajskem parku, v mestnem jedru pa bo na voljo razširjena ponudba radovljiške kulinarike, še pojasnjujejo organizatorji. Ponudniki kulturnih doživetij bodo odprli vrata muzejev, delavnic, galerij. Ulično prehrano bosta na prizorišču pripravila Hiša Linhart in Gostišče Draga. Organizatorji obljubljajo, da bo tudi letos poskrbljeno za bogat spremljevalni program za vse generacije. Vstop na prizorišče bo tokrat za vse, starejše od 18 let, prvič mogoč le s festivalsko vstopnico.