Komunala Škofja Loka je pred kratkim postavila tri zbiralnice za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Ena je pri trgovini Spar na Kidričevi cesti.

Olje je nevaren odpadek

V teh dneh, ko so na marsikateri mizi ocvrte dobrote, v Zvezi potrošnikov opozarjajo, da je jedilno olje nevaren odpadek, saj zgolj en liter, zlit v odtok ali naravo, lahko onesnaži tudi milijon litrov pitne vode.

Škofja Loka – Zlivanje olja od peke krofov ali cvrtja piščanca v odtok lahko povzroči resne težave in škodo okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam. Vsaka kapljica olja, ki jo zlijemo v straniščno školjko ali lijak, pomeni veliko onesnaženje površinskih voda in podtalnice.

Na to so v Zvezi potrošnikov Slovenije znova opozorili te dni, ko marsikdo ne vem, kam z oljem od cvrtja krofov. »Če ga odvržemo med biološke odpadke, na kompost ali drugam v naravo, onemogočimo naraven razkroj in delovanje mikroorganizmov. Sčasoma se spere do podtalnice, ki je v Sloveniji glavni vir pitne vode. Ko je podtalnica onesnažena, lahko traja več sto let, da se njena kakovost obnovi ali izboljša,« opozarja Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja, da je najprijaznejši način odlaganja odpadnega jedilnega olja v uličnih zbiralnikih. To so namenske zbiralne posode, postavljene na ekoloških otokih ali samostojno na pogosto obiskanih mestih.

Tako je pred kratkim Komunala Škofja Loka postavila prve tri zbiralnice za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Ena je pri mlekomatu ob Mercatorju v Podlubniku, druga na ekološkem otoku pri Mercatorju v Frankovem naselju, tretja pa pri trgovini Spar na Kidričevi cesti.

Število uličnih zbiralnikov se sicer v zadnjih letih povečuje, odlaganje v ulične zbiralnike pa ni edina možnost, kako lahko olje pravilno odvržemo. Kjer teh ni, imajo potrošniki možnost za oddajo olja med akcijami zbiranja nevarnih odpadkov v premičnih zbiralnicah, ki potekajo enkrat do dvakrat na leto, odpadno olje pa je moč oddati tudi v zbirnih centrih.

»Odpadek, ki še vedno prepogosto konča v odvodnih kanalih, je tudi odpadno jedilno olje, ki je zelo koristna surovina, odvržena v kanalizaciji pa povzroča stroške in ekološko škodo ter onesnažuje vodne vire. Zato naj vam ne bo škoda časa in energije, ki ju boste porabili za zbiranje odpadnega jedilnega olja in oddaje na zbirno mesto,« opozarja predsednica Slovenskega društva za zaščito voda Marjetka Levstek, strokovnjaki pa dodajajo, da olje lahko uporabimo večkrat. »Če uporabimo olje, primerno za cvrtje, ga ni treba zavreči že po prvi uporabi. Olje ohladimo, precedimo skozi drobno cedilo in spravimo na temnem in hladnem mestu v dobro zatesnjeni steklenici ali plastenki. Naslednjič, ko se lotimo cvrtja, preverimo, ali je olje dobilo čuden vonj, postalo temno ali se peni. Če je, ga zavržemo. Prav tako ga zavržemo, če se ob ponovnem segrevanju začne smoditi. V nasprotnem primeru ga lahko mirno uporabimo še za eno cvrtje,« svetuje Anja Bolha.