Zavrnili mesečni odvoz

Komenda – Aprila lani spremenjeni in dopolnjeni Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Komenda je med drugim določil spremenjeno frekvenco odvoza mešanih komunalnih odpadkov iz gospodinjstev, ki bi po novem potekal enkrat mesečno. Zaradi pomislekov o utemeljenosti uveljavitve omenjene spremembe je bilo v odloku določeno prehodno obdobje z nespremenjeno frekvenco dvakrat mesečno do konca leta lanskega leta.

Koncesionar podjetje Publikus je v tem obdobju spremljal stanje odvoza odpadkov in občini posredoval analizo, na podlagi katere je predlagal odvoz mešanih komunalnih odpadkov enkrat mesečno. S tem želijo dodatno vplivati na kakovost ločenega zbiranja in hkrati kompenzirati dvigovanje cen storitev obdelave in odlaganja mešanih komunalnih odpadkov, ki se nakazujejo v prihodnjih letih.

Ko so komendski svetniki na februarski seji obravnavali to probematiko, so med drugim poudarili hitro zapolnjenost volumna posode zlasti pri veččlanskih družinah, nespremenjene cene odvoza, problematiko odlaganja plenic in drugih higienskih pripomočkov ter potencialen smrad. Po daljši razpravi niso podali soglasja k odvozu mešanih komunalnih odpadkov enkrat mesečno, zato se bo odvoz še naprej izvajal na vsaka dva tedna.