Velika skrb pred Pekingom

Pred vrati so zimske olimpijske igre, ki se bodo v Pekingu na Kitajskem začele naslednji petek, 4. februarja, in bodo potekale do 20. februarja. Športniki se običajno pred tako velikim tekmovanjem ukvarjajo predvsem s svojo pripravljenostjo, tokrat pa je velika skrb covid-19, skrb, da na testiranjih ne bi bili pozitivni, da ne bi zboleli. Čez noč se jim lahko podrejo vsi načrti, vse sanje.

V preteklem tednu se je novinarjem predstavila večina slovenskih športnikov, ki so na seznamu za vrhunec sezone, vrhunec štiriletnega obdobja. »Dobili« smo se na spletu, česar smo sedaj že vajeni in je vsekakor razumljivo. Razlog je seveda covid-19. Športniki so že celo zimo pri stikih zelo previdni, zadnje obdobje pa še posebno, saj bi zaradi morebitne okužbe lahko ostali brez tistega, za kar so trdo trenirali. Pazijo, kolikor se le da, stike so omejili na najnujnejše, prav tako tudi opravke. Število okuženih v državi narašča, različica omikron je zelo nalezljiva. Vse to je tudi za športnike velik psihični pritisk. Za uspeh že tako potrebujejo tudi srečo, sedaj se zdi, da je njena teža še večja. Bolezen, s katero se ves svet ukvarja zadnji dve leti, ne izbira. Najhuje je, če pride do težjega poteka, kar je pred začetkom sezone občutil smučarski skakalec Žiga Jelar, pri potnikih na olimpijske igre pa je v tem trenutku zelo hudo že, če morajo v izolacijo, tudi če nimajo simptomov; če jih imajo, je vse še slabše. S pozitivnimi rezultati testov se srečujejo v številnih reprezentancah, pri nas najbolj skrbi, da se je na začetku preteklega tedna s tem in tudi s simptomi spopadla smučarska tekačica Eva Urevc. Z Anamarijo Lampič sta v krogu favoritinj za olimpijsko odličje v ekipnem sprintu, do katerega je sicer še kar nekaj časa, a vendarle skrb ostaja. Zagotovo si vsi, še najbolj pa sama, želijo, da ji bolezen ne bi vzela preveč moči. Olimpijske igre v Pekingu bodo posebne, tudi brez gledalcev, brez tistega vzdušja, ki so ga bili športniki vajeni na preteklih igrah. Sodelujoči bodo razpeti med tekmovanji in testiranji, dnevno na trnih v čakanju na rezultat. Pot na olimpijske igre je dovoljena le cepljenim. Že zato bo kakšen manjkal. Med slovenskimi športniki bo doma ostal biatlonec Klemen Bauer, ker tega pogoja ne izpolnjuje. Ne želi se cepiti. Kot je dejal, je sprejel eno najtežjih odločitev v svojem življenju, ki ima posledice.

Olimpijske igre ljubitelji športa težko pričakujemo. Slovenski športniki so v tej zimi nanizali številne vrhunske rezultate in upravičeno gojimo močno upanje, da se bomo skupaj z njimi lahko na daljavo veselili novih uspehov. Naj zmagajo najboljši in naj covid-19 ne poseže še bolj v ta športni boj!