Dober občutek, da lahko pomagaš. Na sredini Irena Grmek Košnik, Mitja Košnik, poleg njiju Marijana Černe Vugrin, Tomo Vugrin in Magda Keber, ki skrbi za razdeljevanje hrane.

Viški hrane za dober namen

Projekt Viški hrane v Kranju deluje že osmo leto. Po ocenah je vrednost podarjene hrane v projektu vsaj sto tisoč evrov na leto.

Kranj – Projekt Viški hrane je projekt humanitarnih društev Lions, dobro prakso projekta so postavili v Lions klubu Mozaik iz Celja leta 2013. »V Kranju smo projekt Viški hrane spravili v življenje junija 2014 člani Lions kluba Brnik. V vseh letih je sodelovalo več kot šestdeset prostovoljcev. Sodelujoče organizacije smo Lions kluba Brnik in Kranj, Župnijska karitas Kranj Šmartin in Župnijska karitas Zlato polje ter Center za socialno delo (CSD) Kranj,« je povedala Irena Grmek Košnik, članica Lions kluba Brnik.

Program je danes namenjen pomoči ljudem, ki presegajo minimalne kriterije, ki jih država namenja socialno najbolj izključenim, zato ti ves čas ostajajo zunaj kroga socialne in materialne pomoči. »Projekt je osredotočen predvsem na donacije večjih trgovskih centrov, kjer namesto da hrano odpeljejo na uničenje, to prepeljejo v razdelilnico hrane v Kranju, kjer jo namenijo pomoči najbolj potrebnim uporabnikom. V program oskrbe je vključenih 54 socialno ogroženih družin, hrana pa se razdeli tudi v večje programe najbolj potrebnim uporabnikom pomoči v lokalnem okolju,« je pojasnila Grmek Košnikova.

Danes sem jaz na vrsti

V začetnih letih so projekt v celoti vodili prostovoljci v sodelovanju z Lions kluboma Brnik in Kranj, prostovoljci karitas in CSD Kranj. Takrat so vsakodnevno ob večerih pobirali hrano in jo prevažali v zavetišče Kranj. Zgodba se je od junija 2014 ponavljala iz dneva v dan.

V Kranju so leta 2016 odprli dodatne prostore, namenjene programu Viški hrane v okviru CSD, ki jih je brezplačno odstopila Mestna občina Kranj. »Gre za odlično sodelovanje veliko ljudi in zadovoljna sem, da je želja prostovoljstva še živa, kljub težkim situacijam. Pri vsem delu nam vedno veliko pomagajo tudi uporabniki zavetišča,« je povedala Grmek Košnikova. Kranjska občina je prisluhnila tudi zaposlenim prek javnih del, ki pobirajo hrano zjutraj od srede do petka. Ob ponedeljkih zvečer to opravijo prostovoljci Župnijske karitas Kranj Šmartin, ob sobotah pa so še vedno aktivni drugi prostovoljci. Trenutno pobirajo v desetih različnih trgovinah. »Sedaj razdelilnico hrane vodi Katja Krisper. Skrbi, da se hrana pravilno shrani, razdeli in da pride v prave roke.«

Skrbni zaposleni, ki jim je mar, kam gre hrana

Ob zaključku leta so člani Lions kluba Brnik obiskali poslovodje trgovin, ki skrbijo za pripravo hrane, namenjene Viškom hrane. Mateja Suljič, odgovorna za izvedbo sponzorstev in donacij v Mercatorju, je povedala: »Mercator si kot dober gospodar prizadeva, da bi bilo neprodanih svežih živil v trgovinah čim manj, vendar na koncu dneva vseeno kaj ostane, zato kot družbeno odgovorno podjetje sodelujemo v projektu kot prvi trgovec v Sloveniji že od samega začetka, ki sega v leto 2013, ter tudi na ta način pomagamo ljudem v stiski. Izvedba donacije svežih živil zahteva veliko mero odgovornosti ter dodatno delo in skrb zaposlenih v trgovinah, ki to hrano pripravljajo, zato smo veseli, da donirana hrana pride do tistih, ki jo najbolj potrebujejo.«

Že osmo leto tudi Spar Slovenija predaja izdelke Zvezi Lions klubov, distrikt 129 – Slovenija, v omenjeni projekt so vključene tudi vse tri njihove poslovalnice v Kranju. Pri tem gre tako za sveže pripravljeno hrano v trgovini kot tudi zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke. Lani so različnim dobrodelnim organizacijam in društvom iz skupno 38 trgovin donirali hrano v vrednosti več kot milijon evrov. »V podjetju si sicer na različne načine prizadevamo, da je presežkov hrane čim manj. V prvi vrsti z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje izdelkov, poleg tega pa neprodane izdelke, ki se bližajo izteku roka uporabe, predajamo različnim organizacijam,« je sporočila Pika Breskvar iz službe za odnose z javnostmi pri Spar Slovenija in poudarila še druge njihove akcije kot prispevek k zmanjševanju odpadne hrane.

Najdejavnejši v projektu Viški hrane

... so še vedno Martina in Boris Brence, Matej in Irena Dolenc, Aleš Bašar, Maja Bukovšek, Jan Dolenc, Jakob Jančar, Monika in Luka Zazvonil, Tadeja in Boštjan Vodnik, Marija Kališnik ter Veronika in Sandi Meglič, Maja Kleč Breskvar, Marijana Černe Vugrin in Tomo Vugrin, Lidija Grmek Zupanc, Jože Potrebuješ, Tina Grmek Blasutto, Polona Pavlin Bohinc, Uroš in Blaž Bohinc, Petra Svetina, Petja Zala Šorli, Barbara Peternelj Horvat, Martin Jarc, Mojca Lončarski, Miroslav Matijaševič, Erika in Robert Šipec, Nadja Plestenjak, Mitja in Zala Košnik in Irena Grmek Košnik. Vso logistiko priprave razporedov in dogovarjanj vodi Mitja Košnik. Večina prostovoljcev je iz humanitarnih društev Župnijska karitas Kranj Šmartin, Župnijska karitas Zlato polje ter Lions klub Brnik.