Gasilci PGD Jošt so v uporabo prevzeli dve novi vozili: operativno vozilo GVV-1 in moštveno vozilo GVM-1. / Foto: Primož Pičulin

Novi vozili za joštarske gasilce

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Jošt je v uporabo prevzelo dve novi vozili: operativno vozilo GVV-1, ki je edino tovrstno na Gorenjskem, in moštveno vozilo GVM-1.

Kranj – V sklopu opremljanja prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Mestne občine Kranj, ki poteka od leta 2008, so v uporabo predali že 14. vozilo, tokrat Prostovoljnemu gasilskemu društvu Jošt, ki velja za najmlajše društvo v kranjski gasilski zvezi. Ustanovljeno je bilo leta 1953 in bo prihodnje leto praznovalo sedemdeset let aktivnega delovanja.

V uporabo so prevzeli vozilo za prevoz moštva in manjše operativno vozilo z vodo. »Sredstva za nakup moštvenega vozila, čigar vrednost je bila dobrih dvajset tisoč evrov, smo v večini zbrali sami, nekaj je prispevala Gasilska zveza Mestne občine Kranj. Operativno vozilo v vrednosti 125 tisoč evrov pa je v celoti financirala Mestna občina Kranj,« je pojasnil podpredsednik PGD Jošt Janez Rant in dodal: »Doslej smo imeli dve dotrajani vozili za prevoz moštva, opremo pa smo prevažali s prikolico. Novi vozili imata štirikolesni pogon, prilagojeni sta za gričevnat teren in za vožnjo zunaj urejenih cestišč. Ker smo vedeli, da bomo modernizirali vozni park, smo pred leti prenovili gasilski dom, kjer smo garažo uredili tako, da sta novi vozili lahko primerno shranjeni.«

Operativno vozilo GVV-1 je izdelalo podjetje Svit-Zolar, in kot je pojasnil njihov predstavnik Jani Zolar, je operativno vozilo, ki so ga dobili joštarski gasilci, tretje tovrstno v Sloveniji in edino na Gorenjskem.

Ključe novih vozil je namestniku Gasilske zveze MOK Andražu Šifrerju predal kranjski župan Matjaž Rakovec, ta pa poveljniku PGD Jošt Davidu Gartnarju. Letos bodo v MOK z novim vozilom opremili še PGD Žabnica, prihodnje leto pa še poslednje društvo v sklopu opremljanja PGD Kranj Primskovo.