Proti poniževanju partizanov

Izjava Zveze združenj borcev Slovenije ob osemdeseti obletnici bitke v Dražgošah

Ljubljana – Predsednik Zveze združenj borcev NOB Slovenije Marijan Križman in predsednik organizacijskega odbora Po stezah partizanske Jelovice Ladislav Lipič sta podpisala izjavo Zveze združenj borcev narodnoosvobodilne borbe Slovenije ob 80. obletnici bitke v Dražgošah. Izjava obsoja »ostudno, do sedaj nezaslišano potvarjanje zgodovine, poniževanje partizanov ter žaljenje žrtev nacizma in fašizma«, ki se pojavljajo ob osemdeseti obletnici dražgoške bitke.

»Naj spomnimo, da je v vasi Dražgoše partizanski Cankarjev bataljon januarja 1942 bojeval tridnevni obrambni boj z močnejšim sovražnikom, ki ga je želel uničiti, a mu to ni uspelo. Zato je bila to partizanska zmaga, ki je razjezila sovražnika. Nacistične sile so v vas prišle šele po umiku partizanov in se strahopetno maščevale nad neoboroženimi domačini. Podobno tragično usodo je med drugo svetovno vojno doživelo še mnogo drugih krajev pri nas in po svetu … A nobena zrela družba in urejena država za nacistično maščevanje ne krivi odpornikov ali domoljubov. Le pri nas lahko tisti, ki so jim lastna prepričanja pomembnejša kot pa domoljubje, nekaznovano lažejo, zaničujejo lastno zgodovino in žalijo soljudi. Zanimivo je, da nihče od tistih, ki so jim 'partizani krivi za vse', ne postavljajo pod vprašaj početja Nemcev, ki so v Dražgošah zagrešili nikoli kaznovan vojni zločin nad nedolžnimi domačini. Kot da bi bilo bolje, če bi Slovenci hlapčevsko sodelovali z nacističnimi in fašističnimi zločinci, ne pa se proti njim bojevali skupaj z vsem svobodoljubnim svetom.«

V izjavi je še zapisano, da vsi zdajšnji napadi na partizanski boj izvirajo iz tega, da slovenska država in njena aktualna oblast nočeta priznati, da so bili samo partizani mednarodno priznana vojska zavezništva in da so se edini borili za domovino, jo osvobodili in postavili temelje sedanji državi.