Gorenjska smučarska skakalka Nika Križnar je ena od slovenskih favoritinj na olimpijskih igrah v Pekingu. / Foto: Jure Makovec

Izbrana je olimpijska reprezentanca

Na zimskih olimpijskih igrah, ki se v Pekingu začenjajo čez dva tedna, naj bi nastopilo štirideset slovenskih športnic in športnikov, od tega bo skoraj polovica Gorenjcev. V ekipi že prva odpoved in okužba s koronavirusom.

Brdo pri Kranju – Na torkovi seji na Brdu pri Kranju je Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) potrdil predlog Smučarske zveze Slovenije in določil, da bo na zimskih olimpijskih igrah, ki bodo v Pekingu potekale od 4. do 20. februarja, nastopilo 41 slovenskih športnikov.

Sprva je bilo za nastop v alpskem smučanju predvidenih sedem smučark in pet smučarjev, nato pa je Štefan Hadalin sporočil, da bo zaradi osebnih razlogov predčasno končal sezono in se s tem odrekel tudi olimpijskemu nastopu, čeprav so ga uvrstili na seznam potnikov za Peking. Tako naj bi barve Slovenije zastopali Meta Hrovat, Maruša Ferk Saioni, Tina Robnik, Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Ilka Štuhec, Žan Kranjec, Miha Hrobat, Boš­tjan Kline in Martin Čater.

V skakalni reprezentanci je večina Gorenjcev, med našimi pa je tudi kar nekaj favoritov za olimpijsko odličje. Slovenijo bodo zastopali: Ema Klinec, Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Anže Lanišek, Cene in Peter Prevc, Lovro Kos ter Timi Zajc. Odprto ostaja vprašanje smučarskih tekačev, ki imajo nominiranih devet tekmovalcev, mednarodna kvota pa dovoljuje nastop osmerici. To bo vodstvo reprezentance določilo po zadnjih tekmah ta konec tedna. Ženski del ekipe sestavljajo: Anamarija Lampič, Eva Urevc, Anja Mandeljc, Anita Klemenčič in Neža Žerjav, v moški ekipi pa so: Miha Šimenc, Vili Črv ter Miha Ličef in Janez Lampič.

Olimpijske igre in nastope bo zagotovo krojil koronavirus, prav ta teden pa je smučarska tekačica Eva Urevc objavila novico o pozitivnem izvidu testa. »Ne počutim se najbolje, a upam na najboljše, da bom lahko na olimpijskih igrah nastopila v dobri (najboljši) formi. Ostanite zdravi!« je zapisala v objavi.

Sliko z zadnjih treningov pred olimpijskimi igrami je na družabnem omrežju objavil tržiški deskar Žan Košir, ki je z zadnjih zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu pred štirimi leti prinesel bronasto odličje. Poleg njega bosta v paralelnem slalomu nastopila tudi Tim Mastnak in Rok Marguč, v žlebu Tit Štante, v skokih pa Urška Priboršič.

Na olimpijske igre se pripravljajo tudi biatlonci. V vse boljši formi je Jakov Fak, ki je na zadnjih olimpijskih igrah osvojil srebrno odličje, poleg njega pa bodo nastopili še Miha Dovžan, Rok Tršan, Lovro Planko ter v ženski konkurenci Polona in Živa Klemenčič.

Vodja reprezentance, ki bo skupaj s trenerji, zdravniki in drugimi štela 120 članov, je podpredsednik OKS Tomaž Barada, strokovni vodja pa nekdanji smučarski skakalec in olimpijec Jernej Damjan.

Barada pravi, da bo v zadnjem trenutku morda prišlo do spremembe kvot, zato je zaprosil za pooblastilo, da sam odloča o dodatnih uvrstitvah športnikov na seznam potnikov, če bo do te možnosti prišlo.

Olimpijska kolekcija

Tudi pod letošnjo zimsko olimpijsko kolekcijo se je podpisal Sandi Murovec. Njegovo sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije sega v leto 2012, ko je za takratne poletne olimpijske igre v Londonu oblikoval prvo slovensko olimpijsko kolekcijo. Vloga glavnega oblikovalca je oblikovanje vseh artiklov kolekcije, od kape, nogavic, majic pa vse do slavnostne bunde in nacionalne kolekcije. Vsakič poskuša najti pravo razmerje med obliko, identiteto slovenskega športnika, navijačem, slovenskimi športnimi barvami, funkcionalnostjo in (če je le možno) tudi pridihom identitete prireditelja. Njegova želja je, da športniki in navijači začutijo, kje se olimpijske igre dogajajo. Prav zato so v delih olimpijske kolekcije tokrat podrobnosti fasade kultnega stadiona Ptičje gnezdo v Pekingu, kjer se bodo olimpijci sprehodili na odprtju iger.

Poleg kvalitetnih oblačil je pomembna tudi obutev. Zanjo je poskrbela Alpina ter olimpijce obula v pohodne čevlje. Ti so njihov zaščitni znak, saj je bil »gojzar« tudi prvi čevelj, ki so ga v Alpini izdelali pred točno 75 leti. Pohodne čevlje so tako oblekli v trendovske barve, kot piko na i pa so jim dodali zelene, modre in bele vezalke, ki predstavljajo barve OKS.

Slovenska olimpijska vasica

V Kranjski Gori bo olimpijsko dogajanje potekalo ves čas olimpijskih iger. Poleg predstavitev športov na smučišču in v njegovi bližini pripravljajo tudi poseben večerni program v Slovenski olimpijski vasici v središču Kranjske Gore.