Novi dvonadstropni vlaki imajo velika panoramska okna nadstropje višje, kar je posebno doživetje za potnike. / Foto: arhiv Slovenskih železnic

Dvonadstropni vlaki do Jesenic

Slovenske železnice so kupile sodobne dvopodne, to je dvonadstropne električne vlake, ki že vozijo tudi na gorenjski železniški progi do Jesenic.

Jesenice – Po slovenskih tirih je prejšnji petek zapeljal prvi dvopodni (dvonadstropni) električni vlak KISS. Slovenske železnice jih bodo skupaj kupile deset, eden stane devet milijonov evrov, vozili pa bodo po vseh elektrificiranih progah. Kot so nam potrdili na Slovenskih železnicah, že vozijo tudi po gorenjski progi od Ljubljane do Jesenic.

Novi vlaki so hitrejši, udobnejši in prostornejši. Imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro. Omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam, saj imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Na voljo je sodoben potniški informacijski sistem, ki je prilagojen tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim potnikom. Sedeži so opremljeni z vtičnicami za polnjenje elektronskih naprav, na voljo je brezplačen Wi-Fi signal. Vlaki so dvonadstropni, imajo velika okna, ki omogočajo panoramski razgled zlasti v nadstropju višje.

V njih je prostor za prevoz koles, imajo prostorne toaletne prostore, prilagojene gibalno oviranim osebam, s previjalno mizo za otroke. Pomemben pa je tudi okoljevarstveni vidik, saj so tudi ti vlaki energetsko varčni, so poudarili na Slovenskih železnicah.

Kot so poudarili na Slovenskih železnicah, novi vlaki pomenijo pomemben prispevek h kvaliteti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega prometa v Sloveniji.