Bananine kocke s čokolado

Prezrele banane niso videti prav nič mamljivo, a ko jih spremenimo v bananine kocke s čokolado, kaj kmalu ugotovimo, da so še kako uporabne.

Za pripravo bananinih kock s čokolado potrebujemo: za biskvit: 80 g moke, 60 g mletih orehov, 80 g sladkorja, 2 jajci, polovico pecilnega praška, 0,5 dl mleka, 0,5 dl olja, ščep soli; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka in 2 žlici ruma; za bananino kremo: 250 g sira mascarpone, 3,5 dl sladke smetane, 350 g olupljenih zrelih banan, 3 žlice limoninega soka, 3 žlice sladkorja, 6 listov želatine; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 150 ml smetane.

Priprava biskvita: Moko zmešamo skupaj z mletimi orehi, pecilnim praškom in soljo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto stepamo skupaj s sladkorjem in jim nato prilijemo mleko in olje. Postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še sneg iz beljakov. Maso vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Priprava bananine kreme: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo nato ožamemo. Ožeto želatino damo v kozico in jo zalijemo z 0,5 dl smetane ter ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se želatina raztopi. Preostalo smetano stepemo do čvrstega. Banane spasiramo z vilicami ali s pomočjo pasirke za pire kormpir. Mascarpone sir zmešamo skupaj s sladkorjem ter primešamo bananin pire, limonin sok in stopljeno želatino s smetano. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva: Čokolado nalomimo v skodelico ter jo prelijemo z vrelo smetano. Mešamo, da se čokolada raztopi in nastane gladka zmes.

Sestavljanje kock: Biskvitu odstranimo peki papir in ga položimo v pekač. Namočimo ga z mešanico toplega mleka in ruma. Po biskvitu razporedimo bananino kremo in prelijemo s čokoladnim prelivom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj strdi.